Završetak procesa knjiženja vojne imovine je uvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, ali mislim da trebamo raditi na tome da to ne bude jedini uvjet, jer mi kao Ministarstvo i kao Oružane snage i država BiH već smo pokazali NATO-u i partnerima da smo kredibilan partner, izjavila je u intervjuu za današnje sarajevsko “Oslobođenje” nova ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

– Naše sudjelovanje u mirovnim misijama, pa i zadnje sudjelovanje kroz odlučnu potporu u misiji ISAF, govori da BiH, iako nije članica NATO-a, možda daje, ja ću to slobodno reći, veći doprinos nego neke države koje su članice NATO-a. Mislim da je uknjižba imovine postala političko pitanje, ali nije uknjižba perspektivne nepokretne imovine političko pitanje, nego je političko pitanje državna imovina koja se vezala za uknjižbu perspektivne vojne imovine – kazala je Pendeš.

Očekuje da se kroz Vijeće ministara nađe rješenje. S druge strane, navodi, često se zanemaruje činjenica da imamo određeni broj lokacija koje su se davno mogle uknjižiti bez ikakvih problema. To su lokacije u Orašju, Žepču i Livnu, gdje je Općinsko vijeće donijelo odluku da se tada pri federalnom Ministarstvu za HVO naprave tri vojarne.

– Znači, tu uopće nema spora, zna se koje titular i to su vojarne, kao i Čapljina, koje nisu problematične. Određeni broj lokacija OS BiH također nije problematičan s aspekta knjiženja. Ako usporedimo zemlje u okruženju koje su postale članice NATO-a, možemo vidjeti da ni one nemaju uknjiženu imovinu na Ministarstvo obrane – rekla je Pendeš.

>>Branitelji HVO-a nezadovoljni: Zar Hrvati u BiH nemaju boljih kadrovskih rješenja od oficira JNA i nositelja "Zlatnog ljiljana"?

Pojašanjavajući što je onda problem, kazala je pa zbog toga što se zloupotrijebilo taj tehnički uvjet prije skoro osam godina od nekih političkih predstavnika koji su rekli “mora to biti sve na Bosni i Hercegovini”. I onda su izazvali reakciju.

Naime, Dušanka Majkić je nedavno izjavila kako BiH u ovom trenutku ne ispunjava nijedan od uvjeta za članstvo u NATO-u, a Pendeš se dijelom slaže s tim jer članstvo u NATO-u podrazumijeva da imate ustav, da nemate predstavnike međunarodnih snaga u svojoj državi, nego da ste neovisan, kredibilan faktor i kredibilna država.

– S tog aspekta logično je da je žena rekla da to nisu uvjeti. S druge strane, moramo napraviti i ustavne reforme, riješiti pitanje Izbornog zakona, napraviti određene reforme u oblasti ekonomije, odnosno financija. E to je ono što državu predstavlja kao kredibilnog partnera u budućoj suradnji. To je vjerojatno gospođa Majkić povezala i s Europskom unijom, približavanju EU, jer kad pogledate obrambeni savez NATO-a, to nije samo obrambeni savez, to je, prije svega, politički savez. Znači, vi morate zadovoljiti te političke forme, a mislim da su one jednake kad govorimo o EU i NATO-u. Vi znate da našoj zemlji trebaju reforme i mislim da bi Vijeće ministara trebalo već pokrenuti određeni broj reformi. Znači, u tom smislu slažem se s gospođom Majkić, jer sigurno treba napraviti određeni broj refomi kako bi BiH bila, prije svega, neovisna – zaključila je Pendeš.

 

M.J.