Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović u Pressingu na N1 sinoć je izjavio da su Hrvati povezani vrlo dobro s Rusima, u nekim segmentima bolje nego Srbija, te da su Zorana Milanovića na vlast doveli Rusija i albanska mafija.

“Hrvati su povezani vrlo dobro s Rusima, u nekim segmentima bolje nego Srbija. Samo to znaju prikrivati. Oni moraju opravdati te usluge. Rusi su sudjelovali u Milanovićevom dolaženju na vlast, a i sama albanska mafija. Mi smo to rekli i u analizi. Predsjednik nije reagirao. Mi bi voljeli da reagira pa da mu kažemo kako ga je albanska mafija dovela na vlast”, ispalio je Bećirović.

Kazao je da zna dosta o Rusima i Milanoviću, ustvrdivši da se o tome vode različite istrage.

“Mi istražujemo, tako da mnoge stvari kada je u pitanju BiH ili druge države, ne možemo sve reći, da ne bismo ometali istrage ili doveli u pitanje sam izvor informacija. To je sve pod lupom, a to što radi Milanović znaju najmoćnije države. Tako da Hrvatska je postala problem unutar same Europe i unutar NATO-a s takvim stavovima. Rusi su kontaminirali cijeli zapad, komplet struktura Europske unije je neposredno ili posredno pod utjecajem Rusije. Rusija svoj kriminal izvozi u zapadne države i onda taj kapital sa zapada plasira u druge države. Tako je bila inficirana Crna Gora. Jedan dio kapitala je bio ruskog kapitala, a 20 posto je kompanije  bilo u vlasništvu Srbije. Jedna od najinficiranijih država je članica NATO-a i time veoma ranjiva”, izjavio je Bećirović.

U nastavku je izjavio kako “ovi prostori zanimaju Rusiju samo da prave probleme SAD-u i Europi”.

“Rijeka Drina bi mogla biti ta neka vrsta zida. Bosna i Hercegovina je definitivno sfera Zapada. BiH je važna zato što je NATO “zaokružio” svoje teritorije u toplim morima kao što je Jadran. Ostao je samo Neum”, zaključio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije i promotor velikobošnjačke politike koja sustavno pokušava diskredititati kako Hrvatsku tako i Srbiju, a Bošnjake predstaviti kao jedine pravovjerene saveznike SAD-a.

M.J.