Dvije radikalne skupine napadaju izraelske interese u zaljevskoj regiji otkako su u utorak, 15. rujna, formaliziran sporazum Izraela  s UAE i Bahreinom.


Bliskoistočni izvori tvrde da Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael uspostavljaju špijunske baze na jemenskom otoku Socotra koje su Emirati preuzeli 2017. Isti izvori otkrivaju da su UAE i Izrael na otoku rasporedili špijunsku opremu za praćenje Huta pobunjenici na jemenskom kopnu, udaljenom 350 km, kao i iranski pomorski pokreti u Crvenom moru i Hormuškom tjesnacu.

Jemenska vlada je preuzimanje nazvala činom agresije, a jemenski ogranak Al Qaide (AQAP) prijeti napadom na navodnu UAE-izraelsku obavještajnu bazu na Sokotri. AQAP je upozorio da će, ako Izrael kroči Sokotrom, "vi i vaši Emiratski partneri biti ciljevi za našu vatru, naši napadači komandosa i naši bombarderi."

Ovaj arhipelag Socotra nalazi se nasuprot pomorskim putovima Crvenog mora iz Perzijskog zaljeva i Indijskog oceana i stoga je glavna strateška imovina, pogotovo ako bi Iran blokirao Hormuški tjesnac.

U Jemenu, Al Qaida bježi od pobunjenika Houthi, a na drugim mjestima propada; njegov vođa Ayman al-Zawahiri nije viđen već mnogo mjeseci. Unatoč tome, devetnaest godina nakon 11. rujna, džihadistički stručnjaci još uvijek nisu spremni otpisati Al Qaidu kao istrošenu silu.

Na drugom kraju radikalnog ekstremizma su šiitske terorističke skupine u Bahreinu koje podržava Iran. Uz bliske operativne veze s libanonskim Hizballahom, oni objavljuju svoju namjeru suprotstavljanja paktu Zaljevskog kraljevstva s Izraelom. Saraya Wa'ad Allah, prva grupa s izjavom, kaže da je osnovala novu specijaliziranu podjedinicu za napad na izraelske interese. Skupina je snažno osudila "ovu lažnu normalizaciju s cionističkim neprijateljem ...", nazivajući je "kancerogenom žlijezdom na tijelu Ummeta."

Ova Saraya Wa’ad Allah imenovao je svoju novu podjedinicu "Kompanijom mučenici iz Jeruzalema", koja ima za cilj ciljanje izraelskih interesa na otočnom kraljevstvu i poziva na novake. Ova skupina tvrdi da je dio proiranskog "islamskog otpora" i održava veze s drugim istomišljenicima radikalnim šiitskim terorističkim skupinama, kao i s Iranskom islamskom revolucionarnom gardom.

Većina operacija tih skupina ograničena je na prijetnje medijima u kojima se krv prosipa, uključujući široko distribuirane videoisječke, a ne na stvarna bombardiranja. Nijedan teroristički napad u Bahreinu nije zabilježen od 2017. godine.

Unatoč većini prijetnji izraelskim državljanima i interesima u Bahreinu, tek će se vidjeti koliko ih se ostvaruje. Njihova djelotvornost u djelovanju znatno je ometena uhićenjima, taktikama teške ruke i zapljenom oružja od strane Bahreinijevih - plus saudijskih - sigurnosnih snaga za ugušivanje iranske taktike pobune protiv prijestolja. Međutim, pakt s Izraelom mogao bi potaknuti Teheran i te skupine da se stvarno poprave s prijetnjama i uskoro natjerati "marionetski režim" kralja Hamada al-Khalife da "okusi svoju potragu" za udruživanjem sa "cionističkim neprijateljem".

 

J. Gajski