Prema pisanju uglednog lista Wall Street Journal, američki predsjednik Donald Trump izrazio je zanimanje za kupovinu Grenlanda od Kraljevine Danske.

Kako se navodi, Trump je angažirao savjetnike da ispitaju mogućnost kupovine velike teritorije. Također, zatražio je i mišljenje rukovodstva Bijele Kuće, ali ozbiljnost Trumpovog raspitivanja o Grenlandu varira.

Grenland je ledeni otok u sastavu Kraljevine Danske, respektabilne površine od 2.166.086 kvadratnih kilometara.

Trumpovo raspitivanje o ostrvu koje je inače u kontinentalnom sastavu Sjeverne Amerike naišlo je na glasne reakcije na Twitteru, a posebno one šaljive prirode.

Ipak, koliko god zvučalo malo vjerovatno, piše Wall Street Journal, kupovina Grenlanda nije fantazija. Godine 1946. američki predsjednik Harry Truman pokušao je kupiti Grenland za tadašnjih 100 milijuna dolara.

Sjedinjene Američke Države su od Danske do sada kupile jednu značajnu teritoriju i to 1917. godine, a koja danas nosi naziv Djevičanski Otoci.

Što se tiče trenutnih odnosa s tom danskom zemljom, američka vojska posjeduje veliku zračnu vojnu bazu na sjeverozapadu otoka.

Činjenica je da se Danska bori s modelom financiranja Grenlanda koji uživa visoku autonomiju. Zanimljivo je da Trump u rujnu odlazi u službenu posjetu Danskoj, ali nije poznato hoće li Grenland biti jedna od mogućih tema.

 

M.M.