Predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić izjavila je u petak kako će se Sabor i vlada Andreja Plenkovića nastaviti snažno angažirati na međunarodnim forumima na postizanju jednakopravnosti Hrvata u BiH.

„Vlada Andreja Plenkovića je kroz posljednji mandat uložila veliki napor kako bi pitanje konstitutivnosti i jednakopravnosti vratila kao temu na važne europske i svjetske forume.

Učinjeno je, usudila bih se reći, više nego u mandatu bilo koje ranije vlade“, rekla je Bušić u video poruci objavljenoj tijekom svečane akademije Hrvatske zajednice Herceg-Bosne održane u Mostaru, prenosi Hina.

Po njezinim riječima, pitanje položaja Hrvata i u ovome mandatu ostat će u fokusu vlade, Sabora i saborskog Odbora za Hrvate izvan RH. Bušić je najavila kako će saborski odbor održati posebnu sjednicu posvećenu 25. obljetnici potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, s naglaskom na prava konstitutivnih naroda koja se, kako je ustvrdila, snažno dovode u pitanje.

Podsjetimo, povodom 29. obljetnice osnivanja HZ HB u Mostaru je održana svečana akademija Sabora HZ HB. Pred održavanje svečane akademije upriličeno je polaganje vijenaca izaslanstva na čelu s predsjednikom HDZ-a BiH i HNS-a Draganom Čovićem te pripadnika Oružanih snaga BiH i jedinice koja baštini tradiciju legitimne vojne postrojbe HVO-a.

 

M.J.