Kakvo je sigurnosno okružje Hrvatske tema je o kojoj se u Hrvatskoj, nakon otmice Tomislava Salopeka sve više govori.

Otmica uposlenika jedne multinacionalne kompanije u Egiptu, koji je sasvim slučajno Hrvat, tako se pretvorila u prvorazrednu medijsku temu u Hrvatskoj. Način na koji vladajuće političke elite zlorabe ovu otmicu i tragediju obitelji Salopek brutalan je do krajnjih granica. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ne silazi s malih ekrana. U formi tiskovnih konferencija i priopćenja za javnost svakodnevno je po ovoj temi nazočna u medijima.

Kad se njezini istupi raščlane, nameće se zaključak kako je riječ o aktivnostima od kojih nesretni Tomislav i obitelj Salopek nemaju nikakve koristi. Sigurnosni stručnjaci smatraju kako medijska kampanja aktualne ministrice, ne samo da ne koristi - nego iznimno šteti aktivnostima službi koje su u potrazi za otmičarima Tomislava Salopeka. Istodobno, upozoravaju kako ovim aktivnostima pokušava baciti sjenu na neke druge aktivnosti kojima je Hrvatska izložena.

Slušajući Vesnu Pusić i dio medija u Hrvatskoj stječe se dojam da je Hrvatska na meti terorističke globalne mreže čije je djelovanje najvidljivije u Siriji i Iraku. Da je riječ o isforsiranim aktivnostima govore i podaci hrvatskih tajnih službi, prema kojima u redovima takozvane Islamske države nema boraca iz Hrvatske.

Činjenica je da u izvješćima Sigurnosne obavještajne agencije stoji da su mnogi iz zemalja u okruženju, primjerice Slovenije, Srbije, Makedonije te najviše iz BiH i Kosova, završili na sirijsko-iračkom ratištu. Sudeći prema dostupnim informacijama, u Siriji djeluje i tzv. "balkanska" brigada u sklopu koje djeluje nekoliko stotina tzv. islamskih boraca s područja BiH, Makedonije, Srbije, Albanije i Kosova.

Međutim, istodobno se prešućuju činjenice da se broj bivših časnika ruske vojske i bivših pripadnika elitnih postrojbi Sadama Huseina među tzv. islamskim ratnicima mjeri u tisućama. Tu čudnu okolnost prešućuju i mediji u bližem nam okružju koji posljednjih mjeseci prenose određena ruska predviđanja prema kojim će aktivnije djelovanje ISIL-a uskoro započeti u Makedoniji a odmah zatim će se proširiti na BiH, Kosovo i Sandžak.

Zanimljivo je da se sve se to događa u trenucima kada Srbija i njezini sateliti u Hrvatskoj i BiH provode snažnu kampanju uperenu protiv najnovijih pokušaja retuđmanizacije Hrvatske, odnosno protiv izvlačenje Hrvatske iz zagrljaja "Regiona" i njezino pozicioniranje u jedinstven geopolitički prostor od Baltika do Jadrana.

Stoga se preko aktivnosti djela medija, kao izravna posljedica otmice Tomislava Salopeka, interes hrvatske javnosti pokušavaju usmjeriti na vehabijsku zajednicu u BiH, posebno na Gornju Maoču i druga mjesta u susjednoj državi gdje desetljećima djeluju pripadnici vehabijskog pokreta.

Vehabijski pokret u BiH nije latentna opasnost od jučer. Međutim, zanimljivo je da su vladajuće elite u Hrvatskoj i dio medija tu opasnost uočili tek nakon otmice Tomislava Salopeka u Egiptu. Do tada, krivac za nesretni bošnjačko-hrvatski sukob u BiH bio im je Franjo Tuđman. Prosudbe eksperata kazuju da to nije ni malo slučajno. Pogotovo ne od strane Vesne Pusić i njezinog projugoslavenskog političkog kružoka.

Analitičari vjeruju da prebacivanjem fokusa na potragu za pripadnicima ISIL-a u Hrvatskoj, Vesna Pusić zapravo pokušava skinuti fokus s jedne druge mreže - one kojoj pripadaju Milorad Pupovac, Vesna Teršelič, brat joj Zoran i mnogi drugi. Aktualna je ministrica naime njihov politički mentor i financijer, što bi u slučaju daljeg insistiranja na tom pitanju moglo biti iznimno štetno za njezin osobni rejting ali i po ukupnu opstojnost te mreže u doglednoj budućnosti.

Stoga je medijska potraga za ISIL-ovcima u Hrvatskoj za Vesnu Pusić politički puno isplativija!

 

Josip Zdunić