Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika Ivan Perak autor je jedinstvenog ciklusa posvećenog motivu dalmatinskih sela u kombiniranoj tehnici,na mediapanu većeg i velikog formata.

O ciklusu slikar kaže:“Ciklus Dalmatinska sela odiše melankolijom, povratak je to u neka prošla vremena djetinjstva na selu, kućice su skutrene u krilu brijega. Sve je manje više apstrahirano, svedeno na točku tj mrlju.“

Perak nadahnuto slika uspomene i sjećanja najprije pri nadolazećem susretu sa selom,doživljenom izdaleka, to je onaj prvi pogled kada srce zaigra i kada se misli , bar da mi je stalno biti ovdje.

Mnoštvo kućica, čvrsto zbijenih, jedna do druge, ostavlja na gledatelja pomalo tajanstveni dojam, vidi se ,u selu postoji život ali ne mnogo više od toga iako svi znamo kako je življenje na tim mjestima obilježeno iznimnim naporom, svakodnevnim trudom,brigom,odricanjem i neprekidnom borbom s prirodom.

Na slikama Ivana Peraka ta mala mjesta naslonjena na brijeg doimaju se gotovo čarobno, skladno povezana s prostorom pričaju priču o tegobama i radostima života u ovome podneblju.

                       

Miroslav Pelikan