Dubrovčanin,akademski slikar Josip Pino Trostmann,istaknuti je hrvatski likovni umjetnik,autor s impozantnom karijerom i respektabilnim opusom s nizom samosvojnih ciklusa,uspješni izlagač na brojnim izložbama,na raznim stranama svijeta i danas predano i marljivo slika,dotjerujući svoje slike,ulja na platnu vrlo različitih formata (od manjih do vrlo velikih,ništa mu nije strano) ,nastojeći umiriti,odobrovoljiti svoj neumorni stvaralački nerv,u kontinuiranoj potrazi za najboljom slikom svoga života.

Trostmann slika svijet u kojem živi,koji ga okružuje i koga on vidi i osjeća.To je ponajprije Dubrovnik, promatran i doživljen (doživljavan u dugom razdoblju) iz daljine,pogled klizi preko mora do čvrstih i otpornih zidina Grada,kroz lišće i grane drva s ove strane,ali i iz blizine,do bedema koji još uvijek stežu u svoj kameni zagrljaj zagrljaj i kuće i ljude,more je,poput ulja,možda tek malo laganog vjetra,da se čuje šumorenje,život.

Trostmann voli i sjenovite vrtove,poluskrivene ispod krovova i zidova,ispod prozora i dimnjaka,mjesta potpune tišine s razbuktalim grmovima i lijepim cvijećem,mjesta uspomena i mnogih tajni,neizgovorenih riječi,prešućenih odgovora.

U njegovu se opusu mogu često vidjeti i fragilne vaze bogato urešene sa cvjetovima i voćem,mrtve prirode,otmjeni produkti davnih vremena,nekako sačuvani,poput nijemih svjedoka i u ovom vremenu.

Slikar je izgradio osobnu paletu čudesnih,magičnih motiva,bruseći je s novim slikama svakodnevno,istražujući i dograđujući svijet tema, koje ga nadahnjuju svojim izazovnim oblicima,tvorbama lijepoga.

Da,Trostmann je i slikar trenutaka koji odišu divljenjem lijepom,od prirode do arhitekture,od mora do otočja i obale,njegove su boje topline ,boje života,ustreptalog krvotoka,čežnje i strasti.

Uza sve ,na Trostmannovim slikama,uvijek fino i odmjereno dozirana raskriljuje se svjetlost,natkriljujući sve .

Josip Pino Trostmann kreirao je zasebni,izdvojeni,paralelni svijet uz ovaj svijet koji postoji kao jedina stvarnost i jedina forma,svijet svakodnevnih magičnih motiva.

Taj čudesni svijet raznolikih motiva živi svoj cjeloviti i složeni život na mnogim slikama ovoga jedinstvenog i neponovljivog umjetnika,slikara iznimne vještine i nadahnuća,Josipa Pina Trostmanna.

 

Miroslav Pelikan