Naravno,mnoštvo je tema oko kojih se umjetnici sakupljaju,produbljuju ih,potiču nove kontroverze,traže najadekvatnija likovna rješenja,doprinoseći vlastitim trudom i imaginacijom.

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik slikar Mladen Žunjić,ponekad se,ali žestoko i strastveno vrati izvorima apstrakcije i motivima velikoga Jacksona Pollocka,nastojeći u svojoj istraživačkoj misiji pojedine aspekte njegovog slikarstva iskoristiti s namjerom daljnjeg razvoja,dodajući osobna promišljanja i geste u nastanku novih slika.

Slikajući kontinuirano i u ulju i s akrilom na platnima,različitih ali uglavnom velikih formata,od jednog metra pa dalje,Žunjić je stekao značajno iskustvo kako u kolorističkom tako i u tematskom smislu. Iza njega su brojne slike,niz ciklusa,koji se međusobno dodiruju ali i razlikuju.

U novom ciklusu Žunjić koristi točkasti svijet mrlja,uznemirenih silnica i kolorističkih eksplozija u kreiranju gusto stvorenog novoga svijeta,koji intenzivno vibrira,pokazuzući snažne vitalne znakove.

Ponekad se Žunjićev motiv doima poput neprozirne živahne različito obojane džungle u kojoj doista sve vri od života ili pak poput slojevite kiše koja se obojena spušta s neba,jureći prema nama.

Obilno i bogato slikarsko iskustvo omogućuje Žunjiću istraživanje i zaranjanje u motive koje su i drugi koristili,bez ikakvog ustezanja ili straha,stvarajući svoj specifični koloristički svijet,razigran i radostan,moćan i trajan.

 

Miroslav Pelikan