U nedjelju je prvi krug predsjedničkih izbora. Sva relevantna istraživanja pokazuju kako bi se tek u foto finišu moglo doznati tko od troje glavnih favorita ide u drugi krug.

Rezonski, kandidati dviju najjačih stranaka, Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, zahvaljujući potpori svojih stranaka, imaju vrlo realne izglede za prolazak u drugi krug. Međutim, neće biti nikakvo iznenađenje ukoliko jednom od njih slavlje pokvari kandidat treće opcije Miroslav Škoro.

Bez obzira kakav konačni rezultat prvog kruga izbora bio već je sasvim očito da nakon ove predsjedničke kampanje u Hrvatskoj dolazi do nove političke ere, čije su naznake već i te kako vidljive.

Tu u prvom redu mislim na krah bipolarnog stranačkog sustava u kome su HDZ i SDP dugi niz godina bile najsnažnije političke stranke, te činjenicu da je koalicijski potencijal SDP-a godinama bio znatno jači od koalicijskog potencijala HDZ-a.

U tako kreiranom političkom sustavu već su se dogodili tektonski poremećaji koji su Bernardićev SDP i Plenkovićev HDZ dirigirano pokrenuli prema tzv. političkom centru. Osobito je zanimljivo ono što se posljednjih godina događalo s Plenkovićevim HDZ-om, koji je zahvaljujući potpori HNS-a, Miloradu Pupovcu i nekolicini SDP-ovih prebjega okupljenih u klubu Milana Bandića, uspješno čuvao saborsku većinu ali i izgubio vjerodostojnost kod velikog djela svojih birača, što je pokazao i rezultat prošlih Europskih izbora.

Pojava na političkoj pozornici Miroslava Škore i upute Andreja Plenkovića da napadom na njega HDZ-ova kandidatkinja sigurno osigurava drugi predsjednički mandat, za mnoge je bila jasan pokazatelj kako su spomenuti napadi, protiv kojih je žestoko ustao jedino Davor Ivo Stier, puno dublji od aktualne predsjedničke kampanje.

Nekolicina analitičara tada je zamjetila kako su Plenkovićeve upute o napadima na predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru zapravo početak bitke za budućnost HDZ-a ali i za kreiranje nove političke slike Hrvatske.

Još par mjeseci je ostalo do unutarstranačkih izbora u HDZ-u, a nešto manje od godinu dana do redovitih parlamentarnih izbora. U to razdoblje HDZ ulazi ozbiljno načet unutarnjim odnosima koji su opet posljedica vrlo kontroverznih politikantskih aktivnosti Plenkovićevog kruga, koje su imale za cilj pacificirati desno krilo vladajuće stranke. U tom kontekstu važno je naglasiti da godinu dana prije izbora na političkoj sceni Republike Hrvatske ne postoji stranka s kojom bi HDZ mogao koalirati nakon parlamentarnih izbora. Osim, naravno, SDP-a!

Upravo tu opciju, u vidu velike koalicije, nude i sva anketna istraživanja koja rejting SDP-a i HDZ-a drže ujednačenim, kao i rejtinge njihovih predsjedničkih kandidata. Točnije kazano, putem medija se sugerira isto ono što se već nekoliko godina sugerira iz Bruxellesa i Berlina - formiranje velike koalicije po uzoru na Njemačku.

Međutim, pojava Miroslava Škore te grupiranje niza manjih stranaka i istaknutih pojedinaca oko njegove predsjedničke kandidature jasan su pokazatelj kako se domoljubna Hrvatska samoorganizira i pokušava zaustaviti projekt tzv. velike koalicije, ali i promjeniti politički kurs kojim ide Hrvatska.

Nedvojbeno, uloga Miroslava Škore i rezultat koji poluči na predsjedničkim izborima nosi u sebi znatno dublje reperkusije nego se na prvi pogled može naslutiti. Rejting koji Miroslav Škoro već sada ima pokazatelj je da će HDZ na predstojećim parlamentarnim izborima dobiti novi koalicijski potencijal i neće biti doveden u situaciju da, nakon Pupovca, Vrdoljaka, Sauche i Milanke Opačić, koalira i sa njihovim istomišljenicima u SDP-u.

Naravno, prije parlamentarnih trebali bi se održati i unutarstranački izbori u HDZ-u. Uspjeh Miroslava Škore na predsjedničkim izborima, nedvojbeno će biti snažan vjetar u leđa Plenkovićevim oponentima unutar HDZ-a koji, kao i Miroslav Škoro, zagovaraju povratak HDZ-a na njegove izvorna programska načela i transformaciju sadašnjeg nestabilnog u stabilni politički sustav.

Zbog svega rečenog pojava Miroslava Škore na političkoj sceni postala je noćna mora za Andreja Plenkovića!

Stoga, nikoga ne treba čuditi što HDZ-ovi medijski stručnjaci prije nastupa šapuću Kolindi Grabar Kitarović da s govornice napada i proziva svog nekadašnjeg stranačkog kolegu. Ne treba biti iznenađen niti medijskim, i svakim drugim, napadima na glazbenika koji se drznuo suprotstaviti sustavu.

U igri je, naime, puno više od pet godina boravka na Pantovčaku!

 

Ilija Zovko