Nakon što je i hrvatsku državu zahvatio korona virus opet se nameće pitanje- je li vrijeme da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) preispita kriterije za izbor svojih članova?

Naime, „besmrtni“ se i ovog puta ne javljaju, šute ili se pak i dalje bave sami sobom ili „zdravstvom“ i sličnim temama u „stoljeću sedmom“, iako se od ovih ljudi očekuje da se odmah javi i oko ovakvih zdravstvenih katastrofa, kakve se ne događaju samo kod nas već i diljem svijeta.

A nije istina da se neki od akademaca svakodnevno ne javljaju i kad je u pitanju korona virus. Evo, nema ni jednih novine ili tv emisije a da se ne pojavi Ivan Đikić. Međutim, on ne može biti redovni član ove vodeće hrvatske znanstvene i kulturne institucije, ali može i jeste član Američke akademije znanosti i umjetnosti!

U HAZU ga, prema njihovim kriterijima, ne primaju jer ne živi i radi u Hrvatskoj!

Na taj način da im se pojavi i Nikola Tesla on bi mogao biti samo njihov dopisni član!

Nu, što je tu je, sad je ponovno prigoda da pitamo i naše uvažene znanstvenike – imaju li i oni nešto reći i o epidemiji zvanoj korona virusu, ili će i ta tema i dalje kraj njih prolaziti kao voda ispod mosta?

 

Mladen Pavković