Lepa Brena ili Fahreta Jahić oduševila je zagrebačku publiku. Sve je bilo puno na njezinom koncertu u Areni (subota, 14.12. 2019.). Mediji objavljuju da je dvorana „pukla po šavovima“ kad je počela pjevati pjesmu koju inače bez problema izvodi na svim svojim nastupima - „Jugoslovenka“.

-Oči su mi more Jadransko

Kose su mi klasje Panonsko

Sestra mi je duša Slovenska

Ja sam Jugoslovenka! – orilo se Arenom.

Sve je izgledalo kao da smo ponovno u Jugoslaviji, protiv koje smo se borili i koju smo, uz velike ljudske gubitke, pobijedili u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

U povodu ovog skandali nitko se ne javlja. Čak ni udruge i pojedinci koje pišu prijave za svaki koncert Marka Perkovića Thompsona, poglavito kad on izvodi domoljubnu pjesmu iz Domovinskoga rata – „Bojna Čavoglave“. Pored toga, na Breninom koncertu nema hrvatskih, već jugoslavenskih zastava i obilježja.

Znači, „Jugoslovenka“ može, a hrvatske domoljubne pjesme – ne mogu!

Možete li zamisliti da je nakon II. svjetskog rata u Poljskoj ili Izraelu netko javno pjevao pjesme koje su se izvodile u čast fašističkoj Njemačkoj, odnosno da je tada, kad su izgubili rat, neka njihova pjevačica pjevala „Ja sam Nijemci“, a da ju je pratio „zbor“, kao u Zagrebu, od preko 15 tisuća razdragane publike?

Gradonačelnik Grada Zagreba Mila Bandić također je prije koncerta Breni dao potporu. Pozvao ju je na svečani ručak. Dobro da joj zbog „Jugoslovenke“ nije uručio i Medalju Grada Zagreba ili još gore – proglasio je počasnom građankom hrvatske metropole!

Thompson ni danas zbog svojih domoljubnih pjesama i stavova ne može nastupati u pulskoj Areni, a jedna Brena, koja je u proteklom ratu podržavala četnike, može i dalje bez problema propagirati propalu Jugoslaviju, koju su se manje-više svi, osim njezinih obožavatelja, odrekli. Sramno da sramnije ne može biti.

 

Mladen Pavković