Efraim Zuroff doživio je u Beogradu prve neugodnosti. Naime, kako pišu tamošnji mediji, Židovska zajednica Srbije (4.9. 2019.) sazvala je protiv njega konferenciju za medije, jer se nisu mogli složiti s nekim njegovim stavovima. (A do jučer su njegove laži bezrezervno podržavali). Rekli su da je došao u posjet Beogradu da se „miješa u unutarnje stvari“ ove židovske zajednice, što je nedopustivo.

Također su bili ogorčeni što je prvi čovjek Centra „Simon Wisenthal“ iz Jeruzalema objavio „nove“ podatke o broju žrtava u logoru Jasenovac, što njima nikako ne odgovara. Iznio je podatak da se u nekim novim srpskim publikacijama spominje preuveličana brojka od 700.000 ubijenih u ovom ustaškom logoru, da to nije ni približno točno. Već da se po njemu radi o oko 100 tisuća stradalih! Neki beogradski Židovi su nakon toga upitali, na osnovu kojih podataka je došao do te brojke, kad srpski povjesničari smatraju da je najbliža istini procjena od oko 130.000 stradalih?

Mediji pišu da je profesor Gideon Greif u monografiji o logoru Jasenovac, čiji su rad na knjizi pomogli država Srbija, ali i Savez zajednica Srbije, iznio različite procjene broja žrtava. Tako su rekli da je u Holokaustu stradalo šest milijuna Židova, a da poimenični popis broji 4,2 milijuna žrtava, dok Spomen područje Jasenovac ima poimenični popis od 89.000 stradalih i da je logično da je još svega deset tisuća nepopisanih.

E, sad se postavlja pitanje što će na sve to reći srbijanske političke perjanice: Vučić, Vulin, Dučić, Šešelj i ostali „pomozbog“ junaci koji neprestano uveličavaju broj žrtava u Jasenovcu?

Tko god ne pleše kako oni sviraju, nije dobrodošao.

Nu, brojka od 700.000 žrtava u Jasenovcu neprestano se umanjuje, a ni popis stradalih koji se čuva u Jasenovcu nije vjerodostojan, pa će vjerojatno sve to morati „popraviti“ gromoglasno najavljen film o ovom logoru Emira Kusturice, od kojeg Srbi itekako mnogo očekuju.

 

Mladen Pavković