Sa zastavom HOS-a u Bleiburgu se može završiti iza rešetaka – izjavili su na konferenciji za medije čelnici komemoracije koja će se uskoro tamo održati, te su još dodali:

-„Nisu dozvoljene zastave nikakvih političkih organizacija niti stranaka, a nisu dozvoljene ni nikakve vojne zastave, pa ni ona HOS-a. Austrijska policija će sigurno sankcionirati protuzakonite zastave, a kako će ih točno sankcionirati, to još ne znamo – upozorili su Vladimir Šeks (predsjednik) i drugi članovi Počasnog bleiburškog voda.

Koliko nam je poznato, zabranjene su isključivo zastave NDH, ali ne i hrvatske pobjedničke vojske iz Domovinskoga rata. Nikada nitko nije zabranio ni hrvatsku zastavu s početnim bijelim poljem, jer da je prvo bi morali srušiti krovište crkve sv. Marka (zaštićeno kulturno dobro!) na zagrebačkom Gornjem gradu, gdje se desetljećima (bez problema) ističe baš takav hrvatski grb! Šeks piše propise i zakone, pa bi to trebao znati. A mi bi morali biti bolje upoznati- kakve on veze ima s „bleiburškim vodom“? Stoga se i ovog puta postavlja pitanje: kako će i zbog čega austrijska policija sankcionirati nešto što nikada nije bilo zabranjeno?

Osim toga, pitam se pitam: jel će se na isti ili sličan način hrvatska policija odnositi prema komunističkom derneku u Kumrovcu? Tamo će 25. svibnja, kao i svake godine, biti iznimno veliki broj zastava, majica, kapa, šalova, fotografija propale Jugoslavije, komunizma i kontraverznog Josipa Broza Tita. Igrat će se i srpska kola i pjevati u čast i slavu Jugoslavije, protiv koje smo se borili, i pobijedili u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Po kojim to zakonima i propisima može, a po kojim obilježja iz Domovinskoga rata ne mogu?

Inače, Kumrovec i Borovo selo vjerojatno su jedina dva („bratska“) mjesta u Hrvatskoj, gdje se bez ikakvih sankcija, mogu isticati i nositi sva obilježja (ratna i politička), osim ona iz Domovinskog rata!?

 

Mladen Pavković