Nakon što je u subotu, 4. svibnja 2019. ratni zločinac Vojislav Šešelj održao Otadžbinski kongres SRS - a u Hrtkovcima (Vojvodina) mnogi se s pravom pitaju: Znate li kako je biti Hrvat u Srbiji?

Naime, tzv. Srbin po zanimanju, Milorad Pupovac, lider srpske stranke u Hrvatskoj, koji se kandidira i za člana Europskog parlamenta, (sic!), istaknuo je iznimno provocirajući slogan „Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj“ na što je jedan njegov „komšija“ napisao: „Znam samo to kako 99 posto Srba u Srbiji živi puno gore nego ovaj Srbin u Hrvatskoj!“.

Ovome se uistinu nema što dodati.

Međutim, sad kad je Šešelj u Hrtkovcima, mjestu u kojem je prije 26 godina i prema presudi Haaškog suda počinio strašne zločine nad nevinim Hrvatima, održao veliki četnički skup, nema prije svih reakcija Pupovca i svih onih koji svako malo u Hrvatskoj protestiraju protiv „novokomponiranih“ i nevidljivih ustaša, fašista, pa i protiv pozdrava „Za dom spremni“ i hrvatske zastave s početnim bijelim poljem.

Pupovac nema „muda“ javno se oglasiti protiv Šešeljevih četnika, koji i dalje traže veliku Srbiju i ne priznaju genocid u Srebrenici, jer u tom slučaju i te kako je svjestan da ne bi mogao „paradirati“ Beogradom i Banja Lukom i da ga od velikog broja „radikala“ ne bi mogao zaštiti ni Vučić ni Dodik!

Stoga, radije šuti i pravi se da ništa nije vidio ni čuo.

U povodu Otadžbinskog kongresa i njegovih četničkih poruka ne javljaju se ni hrvatske političke institucije, a trebale bi i trebale su čak i tražiti zabranu ovog skupa, jer se održava u mjestu odakle su protjerani i mučeni Hrvati.

Što bi Srbi rekli da primjera radi neka hrvatska pravaška stranka održi veliki kongres u Borovu selu, ili da neki Hrvat tamo kupi kući i na njoj svjetlećim slovima napiše da je to njegova, a bio je osuđen za ratne zločine?

Takve „inicijative“ osudili bi Srbi, ali i ne mali broj Hrvata!

A ratni zločinac Šešelj može raditi što ga je volja, tim prije što ima i prešutnu podršku svojih ratnih drugova koji su i njegovom zaslugom danas na vlasti u Srbiji.

Ovaj „kongres“ ili bolje rečeno četnički skup „za veliku Srbiju“ još jednom je pokazao i dokazao da se naši susjedi ne mijenjaju, da i dalje imaju „apetit“ na relaciji Karlobag-Ogulin-Karlovac- Virovitica.

Nu, čemu i zašto marginaliziranje i šutnja o takvim vatrenim događanjima?

Zar smo zaboravili da je na slične, huškačke načine počela i srpska i ina agresija na Republiku Hrvatsku?

Mladen Pavković