Sramotna vijest stigla je iz Londona. Tamošnji Guardian uvrstio je sramotnog Olivera Frljića među pet najvažnijih redatelja u Europi. Listu je sačinio kazališni kritičar Met Truman, koji je istaknuo da je „najkontraverzniji kazališni redatelj na starom kontinentu i jedan od, kako on kaže, najpotrebnijih“! Također navodi da je njegov rad politička satira nekadašnje Jugoslavije, ratnog profiterstva, porasta popularnosti ultra desnih snaga i nacionalizma, kao i slabosti tek stasale demokracije.

Od svega toga, ništa nije istina. Riječ je o provokatoru koji osmišljava prosječne predstave, ali kojem je dozvoljeno da u Hrvatskoj pljuje i bljuje po hrvatskim braniteljima i stradalnicima te svemu onom što hrvatski diše.

Nu, ako je riječ o tako vrhunskom redatelju, kako tvrde u ovom lijevo-liberalnom listu, što ga ne pozovu u neko od njihovih kazališta da napravi predstavu u kojoj bi recimo prikazao njihovu kraljicu i njihov politički poredak kao najobičnije smeće, ili da napravi predstavu u kojoj bi ismijavao njihove ratne junake i političke ličnosti, od Churchilla do Margaret Thatcher?

Taj redatelj, za kojeg kažu i da „nepristojnost tjera do ekstrema“ mogao bi usred Londona napraviti predstavu u kojoj bi engleske nogometaše prikazao kao najobičnije diletante ili pak se rugati tamošnjim vojnicima koji ratuju diljem svijeta.

Ako mu nešto od toga dozvole, Frljića tada slobodno mogu proglasiti i „redateljem stoljeća“, ali bojimo se da Englezi više vole gledati „nepristojne ekstreme“ u tuđim dvorištima, nego prihvatiti „satiru“ poput njegove u svojim sredinama!

Ali, kako su ovog kazališnog provokatora, kojeg su nazvali i hrvatskim redateljem (!?), stavili na listu pet najvažnijih redatelja, tako on i u Hrvatskoj također zauzima „važno“ mjesto u kazališnom svijetu, ali kao najveći blefer i štetočina, što bi oni koji se ozbiljno bave kazalištem ipak trebali znati!

 

Mladen Pavković