U Srbiji se ne mire hrvatskom pobjedom u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja95. Za njih je to i dalje samo „završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske“. Govore i pišu da je „režim Franje Tuđmana, uz podršku zapadnih centara, tokom četiri godine rata protjerao više od pola milijuna Srba s ciljem ostvarivanja projekta etnički čiste hrvatske države po uzoru na zloglasnu NDH. Tokom četiri godine rata i neposredno poslije njega pobijeno je više od sedam tisuća Srba.“

Uz to ističu da se nažalost “katastrofa Srba u Hrvatskoj često svodi samo na zločinačke akcije „Bljesak“ i „Oluja“ u kojima je protjerano više od 250.000 Srba.“ Također navode da se „zaboravlja činjenica da su hrvatske paravojne, vojne i policijske formacije tokom 1991., 1992. i početkom 1993. iz desetina hrvatskih gradova i sa većeg područja zapadne Slavonije također protjerale više od 250.000 Srba.“

U kojim se hrvatskim gradovima taj navodni zločin dogodio, tim prije kad se zna da su početkom devedesetih Srbi, Crnogorci, JNA i domaće izdajice bili agresori na Republiku Hrvatsku? Oni, naravno, nigdje ne spominju Vukovar, Škabrnju, Osijek, Aljmaš, Slavonski Brod, Gospić, Sisak, Petrinju, Dalj, Županju, Lipik, Pakrac, spaljena sela Ćelije i Kijevo i brojne druge gradove i mjesta u kojima su od početka rata rušili, palili, protjerivali, ubijali... Ne, to kao da se nije dogodilo, kao da se rat nije vodio u Hrvatskoj već u Srbiji na koju tijekom sukoba nije pala ni jedna granata!

Srbi su majstori laži!

I u ove dane kad se obilježavala Vojno-redarstvena operacija Oluja95. malo je tko od Srba spominjao ratnog zločinca Slobodana Miloševića. A baš on i njegova politika glavni su krivci za tragediju srpskog naroda. Nakon njegove smrti, sahranili su ga u neko dvorište, umjesto na groblje, što samo po sebi govori koliko drže do svojih „junaka“!¨

A taj „junak nad junacima“ rekao je Srbima pravu istinu o onome što se događalo u Kninu u kolovozu 1995., kad ih je hrvatska vojska i policija pomela poput vjetra. To je bilo 14. kolovoza 1995. na 41. sjednici Vrhovnog savjeta odbrane Savezne Republike Jugoslavije u Beogradu. Milošević je uz ostalo naglasio (o čemu postoji i službeni zapisnik):

„(...) U Kninu se dogodila jedna poražavajuća situacija – da je sva pomoć koju je dobila Republika Srpska Krajina, praktično, završila kao naoružanje hrvatske vojske! Zamislite vi taj apsurd: na jednoj strani odbija se mirovni plan, a na drugoj odbija se da se brani!? Tamo je palo naređenje da svi izađu iz Krajine onog istog dana, bez čak stvorenog kontakta sa hrvatskom vojskom na najvećem dijelu fronta. Da smo to tog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne!? Pa, tamo ne bi moglo da se stigne od njihovih kolona kojima su zakrčili sve putove u bežaniji zajedno sa stanovništvom. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije. To je apsurdna situacija! Pitanje je ko je zaista donio odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka, u uslovima kada su imali sve uslove da se brane, bude donijeta koja izaziva egzodus. Sada to treba da bude razlog da jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije sa kojih su oni utekli kao zečevi?! Molim vas, šest hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine, napadala je cijela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu obranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca, nisu ga mogli braniti ni 12 sati? Oni ga nisu branili, jer po svim izvještajima koje smo dobili od policajaca, građana i ostalih, čim je prestala artiljerijska priprema u sedam uveče oni su naredili – bežaniju!“ –rekao je Slobodan Milošević.

Te njegove riječi, teške optužbe, još do danas nitko nije demantirao, već se nastoje marginalizirati i - prešutjeti. Zašto?

Oni koji su tada pobjegli, ali i premijer Srbije Aleksandar Vučić, sada viču (lažu) da su Srbi bili protjerani sa svojih ognjišta. Međutim, postoje i dva letka tzv. Ministarstva odbrane Republike Srpske Krajine koje su dijelili vojnici pobunjenih Srba. U prvom je pisalo: „Zbog napada ustaške vojske koji očekujemo, a zbog obezbeđenja uslova za izvođenje odsudne odbrane NAREĐUJEM: da se celokupno civilno stanovništvo povuče iz rejona borbenih dejstava smerom: Benkovac- Žegar - Srb“. A u drugom: „Zbog napada ustaške vojske koji očekujemo, a zbog obezbeđenja uslova za izvođenje odsudne obrane NAREĐUJEM: da se celokupno civilno stanovništvo povuče iz rejona borbenih dejstava smerom: Knin-Plavno-Lička Kaldrma.“ I u jednom i drugom letku, u potpisu je komandant GŠ CBK general pukovnik Mile Mrkšić.

Spomenimo još da od svih dnevnih, tjednih i inih novina koje izlaze u Hrvatskoj, jedino su Pupovčeve Novosti (3. kolovoza 2018.) posvetile cijeli broj pljuvanju i bljuvanju po veličanstvenoj Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja95. Nu, još je šokantnije da to što oni pišu i izdaju financiraju hrvatski porezni obveznici!

I još samo to: tri izraelska borbena zrakoplova nikada nisu niti bi sudjelovala na bilo kojoj vojnoj paradi – agresora!

Mladen Pavković