Znaju li hrvatski novinari što je svrha tiskovne konferncije? Naime, načelnik općine Vir Kristijan Kapović je održao tiskovnu konferenciju, a prema pisanju tiskovina izgleda da mu ni jedan novinar nije postavio ni jedno pitanje, što zorno pokazuju njihovi teskstovi.

Zar nije žalosno da čitateljima urednici i novinari prenose takve informacije i dozvoljavaju načelniku da javnosti tumači zakone i da definira sukob interesa, te da se njegove podvale nameću čitateljima kao istina. Lokalne informacije nam nedvojbeno otkrivaju što se događa u državi jer lokalni šerifi se nikada ne bi ponašali kao načelnik Kapović ako nemaju podršku duboke države.

Štoviše, ZL prenosi tekst iz Virskog lista koji stalno piše hvalospjeve načelniku jer izdavač tog Lista je općina Vir, odnosno, načelnik Kapović, a takve tekstove prenosi zadarski dnevnik ne navodeći ime autora, a to nam pokazuje da je riječ o plaćenom oglasu, a najmanje o novinarstvu. Takvu novinu razumni ljudi nikada ne bi smjeli čitati jer promiče korupciju. Slično ponekad čini i Slobodna Dalmacija, ali se u tim tekstovima kao autor pojavljuje Kažimir Škrbić . Međutim, SD je barem u ovom slučaju iznijela i mišljenje sudkinje Ardene Bailo koja je pobila njegove izmišljotine, dok su se druge tiskovine na konferenciju osvrnule bez da su kontaktirali drugu stranu, a očito je da mu nitko nije postavio nikakvo pitanje. U ovom slučaju nije trebalo kontaktirati sudkinju Bailo nego su novinari trebali doći pripremljeni na konferenciju i postaviti mu više pitanja, posebice propitivati njegove odnose sa bivšim ministrom Kalmetom jer indicije ukazuju na korupciju u općini Vir i ucjenu građana i svih zaposlenih u općinski poduzećima.

Kako su mi poznati odnosi u općini Vir i odnosi Kalmete i virskog načelnika Kapovića, uzimam za pravo da ukažem na neke njihove sumnjive i nezakonite radnje zbog kojih bi običan i pošten čovjek završio u zatvoru jer preko državnih institucija pribavljaju osobnu korist. Na temelju načelnikovog ponašanja i institucijske koruptivnosti u zatvoru bi završili mnogi čelnici državnih institucija u Zadru: državni odvjetnici, sudci, ravnatelji policije, svi načelnici krim policije, a istraživala bi se i korupcija u drugim institucijama i medijima, ne samo u županiji nego i u državi. Međutim, porezna uprava ne vrši svoju funkciju i najkorumpiranija je institucija u državi. Najmanje zbog nestručnosti, a najviše zbog koruptivnosti. Očito, Hrvatska nije uređena država i svaki pisar u institucijama se ponaša kao šerif, što je naslijeđe komunističke svijesti. Zbog njegovih nebuloznih izjava se može zaključiti  da je načelnik Kapović imao svoje ljude u policiji, sudstvu, ŽDO, katastru, zavodu za izdavanje građevinskih dozvola i legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, ali  se još uvijek se ne zna tko ga je i zašto uveo u igru duboke države. Zašto bi on napadao pojedine djelatnike svih institucija u Zadru ako u njima nema svoje ljude? Čega se boji načelni i zar napad nije najbolja obrana?

Sve ovo nam pokazuje kakvi su nam mediji i državne institucije, a najžalosnije što imamo poslušne sabornike koji samo dižu ruku ne znajući što piše u zakonu kojeg izglašavaju. Svi naši premijeri nakon smrti predsjednikaTuđmana se ponašaju kao nasilnici i diktatori, a sabornici kao poslušni i ponizni komunisti ili udbaši. Oba naša komunistička predsjednika nakon Tuđmana su se ponašali kao oportuni biznismeni zbog komunističke ili udbaške svijesti. Oporba, umjesto da postane korektor izvršne vlasti, cijeli mandat sprovodi izbornu kampanju. Ovakvi zakoni se ne izglašavaju ni u Africi, a upravo sa Afrikom nas je usporedio premijer Plenković. Hrvatski zakoni promiču kriminal umjesto da ga sprečavaju jer su nepravedni i nedorečeni, a to je uzrok mita i korupcije u svim državnim institucijama. Čelnici državnih institucija nisu specijalizirani za funkcije koje obnašaju, a to se odnosi na sudce, državne odvjetnike, krim policiju i čelnike svih državnih isnstitucija, što je razlog zašto smo upali u upravljačku krizu koja sputava normalan razvoj zajednice i poslovanja.

Uzmimo ponašanje šerifa na lokalnim razinama. Zar je moguće da obična većina u općinskom Vijeću donosi općinski Statut prema željama nekog korumpiranog načelnika i da ovaj na temelju njega pljačka i ucjenjuje građane uz blagoslov primitivne, nepismene i pohlepne većine u Vijeću. Zar svaki općinski Satut ne bi trebao izglasati narod na referendumu, ali takva demokracija se ne sviđa Plenkoviću koji vjeruje u komunističku demokraciju, pa zašto se ne bi sviđala i općinskim načelnicima. Međutim, hrvatski Ustav kaže da su suvereni birači, dakle, narod, a ne političari. Čini mi se da lokalni političari ne razlikuju Statut od Poslovnika općine. Umjesto da su birači suvereni, suverena je šačica općinskih primitivaca i oportunista koji su potomci  bivših udbaških i milicijskih doušnika? Kako općinski birači mogu biti zadovljni sa takvim političarima, ako i sami nisu korumpirani?

Zar nije došao trenutak da se u općine uvede politički volonterizam i da općinske poslove vodi dobro plaćeni i stručni amdministrator? Zar nije došao trenutak da konačno iziđemo iz komunizma i počnemo razvijati privatno poduzetništvo i konkuretnost? Zar zakonom ne bi trebalo zabraniti općinama i manjim gradovima da osnivaju svoja uslužna poduzeća jer jedino tako se možemo osloboditi lokalne korupcije. Isto tako treba zabraniti općinama da financiraju probleme demografiju jer to nije općinski nego državni problem isto kao i školstvo. Treba ukinuti sve državne donacije civilnim i neprofitnim udrugama jer se takvim činom također može zaustaviti korupcija i uštedjeti mnogo kuna. Zašto tim novcem ne bi pomagali demografiju i omogućili umirovljencima bolji život? Tako se ponaša socijalna država.

 

Mate Buterin