Određeni pojedinci i neki anacionalni mediji kritiziraju predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović i njeno navijačko slavlje, kakvo je inače uobičajeno u svim europskim državama.

Ako malo pretražite iste portale koji sada negativno pišu, vidjet ćete da isti nisu ništa negativno govorili u slučajevima kada su strani političari potaknuti pozitivnim nacionalnim osjećajima slavili pobjede svojih nacionalnih reprezentacija.

ZA KOGA BI NAVIJAO VUČIĆ?

Odavno je poznato da nekim domaćim medijima generalno smeta kada Hrvatska u bilo čemu pokazuje kvalitetu i pobjeđuje, neovisno radi li se o športu ili o drugim rezultatima. Iz načina na koji se takvi kritičari odnose prema hrvatskim nacionalnim simbolima, možemo se zapitati za koju reprezentaciju oni navijaju?

Kada usporedimo neke notorne domaće  medije sa srbijanskim medijima kao što su Blic, Telegraf ili Kurir, možemo uočiti da su neki "hrvatski" tekstovi protiv Predsjednice Republike ustvari obiluju tezama preuzetim sa srbijanskih portala. Zato kada čitate neke tekstove, niste sigurni iz koje države potječu.

A što se navijanja tiče, Aleksandar Vučić je još prije godinu dana djeci iz Rijeke koja su bila u Beogradu na Ljetnoj školi Sveti Sava, preporučio da navijaju za neke srbijanske nogometaše. Čini se da su s nekih portala također bili tamo i da se čvrsto drže Vučićevih preporuka.

LEZBIJADA ILI NOGOMET?

Za razliku od načina praćenja nogometne pobjede, možemo podsjetiti na neke druge progresivne športske događaje koji su bili vrlo pozitivno intonirani na tim istim hrvatskim medijima.

Prije nepuna dva mjeseca su se mogle čitati pozitivno intonirane vijesti da je u Zagrebu održano natjecanje pod nazivom Lezbijada, u čijem je pozivu tolerantno pisalo "oslobodimo sport od toksične navijačke kulture".

Primjeri sportova na toj inkluzivnoj Lezbijadi su: "umjetničko lizanje, dojka na pijesku i otkopčavanje grudnjaka na 100m".

Neki predstavnik iz ljevičarsko-liberalnih krugova koji bi došao na proslavu pobjede u jednoj od tih kategorija, zasigurno bi bio prikazan vrlo pozitivno u navedenimmedijima. S druge strane, ne možete se sjediti bivšeg SDP-ovog premijera ili predsjednika na nekoj nogometnoj utakmici.

Kada se netko od ljevičarskih političara pojavi na Gay paradi među razgolićenim prosvjednicima, dio medija to prenosi kao pozitivno, bez obzira što se nazočni nisu istaknuli nikakvim kvalitetama niti uspjehom. Osim što promoviraju nešto što bi trebala biti ljudska intima.

Jedna gay udruga je 2014. u Petrinjskoj u Zagrebu organizirala "Kondom natjecanje" koje se provodilo u tri brzinske kategorije: "prstima, ustima i u mraku".

Možda bi određeni mediji i Gordan Maras pohvaljivali i cijenili kvalitete takvih natjecatelja?

 

L.B.