Svako malo, javi se ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, poznat i kao „Mali Slobo“. Od njega je teško nešto novo i pametno saznati. Ovoga puta brani neobranjivo – Aleksandra Vučića, kojem je otkazan posjet Hrvatskoj.

Dačić veli da ne mogu šutljivo prijeći preko uvreda i laži o srpskom narodu koje se čuju u Hrvatskoj.

Kao prvo, malo tko u Hrvatskoj vrijeđa srpski narod. Hrvatima ne odgovara politika Milorada Pupovca, tzv. Srbina po zanimanju, a on sigurno nije srpski narod! Naime, jedan od glavnih političkih mutikaša na liniji Zagreb - Beograd - Banja Luka upravo je ovaj lik, koji uspije posvađati sve oko sebe, poglavito svojim kontraverznim, neuvjerljivim pa čak i gadljivim izjavama. Kad bi se iz hrvatske politike maknuo Pupovac pola problema sa Republikom Srbijom bilo bi riješeno. Ovako ispada da sve što hrvatski politički dužnosnici u svezi dobro susjedskih odnosa naprave čelnik minornog broja Srba – uništi.

Dačiću, zar se to ne vidi u Beogradu?

Srbijanski ministar vanjskih poslova zatim kaže: “Sto puta smo rekli Hrvatima – maknite se optužbi iz prošlosti, hajde da gledamo sadašnjost i budućnost“.

E, stanite malo. Kako da se maknemo od prošlosti kad su nam je baš Srbi zatrovali? Vrijeme je da, ako ništa drugo, krenemo od 1990., od agresije Srbije na Republiku Hrvatsku, pa ćemo doći i do – budućnosti. Ne mogu srbijanski visoki dužnosnici doći u Hrvatsku i govoriti da je ovdje bio „građanski rat“, kao da se nitko ne sjeća njihova  razaranja, ubijanja, protjerivanja…

Dačiću, još uvijek pamtimo srbijanske majke koje su se u centru Beograda s cvijećem  opraštale od srbijanskih tenkova koji su odlazili put Vukovara samo s jednim ciljem – ubiti što više nevinih Hrvata!

Ovaj pomalo čudni srbijanski ministar, o kojem srbijanski mediji često pišu da više pije (sic!), nego radi, upitao je kako bi mogao predsjednik Srbije otići u Zagreb, a da ne pita  hrvatsku Predsjednicu: „Gdje je 400 tisuća Srba koji su 1991 živjeli u Hrvatskoj?“.

Dakle, o ratnim razaranjima, ubojstvima, protjerivanju i sličnom, Srbi sada žele pitati Hrvate, što nije ništa drugo nego miješanje krušaka i jabuka.  Pa, ako tko treba odgovoriti u svezi agresije na Republiku Hrvatsku onda to trebaju Srbi, pa mi njih prvo moramo pitati: gdje se vodio rat, u Hrvatskoj ili Srbiji, je li Hrvatska napala Srbiju ili je bilo obrnuto, zašto su nam Srbi ostavili oko 150 masovnih grobnica, pokrali iz najvećih hrvatskih tvornica sve što vrijedi (i nikad vratili), tko je ubio oko 400 dječaka i djevojčica, osobito u Slavonskom Brodu, tko je protjerao iz svojih domova na stotine tisuća Hrvata, kada će nam srpski narod platiti odštetu, kada će uostalom priznati agresiju itd. i tako redom.

Dačić također tvrdi da oni stalno pružaju ruku pomirenja, gostoprimstva, što je na određeni način i točno, ali zaboravlja da drugu uvijek, poput Pupovca, drže s „figom“ u džepu!

 

Mladen Pavković