U Sarajevu su na stražnjim nogama dočekali diplomatske aktivnosti i izjave Zorana Milanovića i novog visokog predstavnika Christiana Schmidta. Zasmetalo im je što obojica promoviraju štovanje Ustava BiH, a što nije bio slučaj desetljećima unatrag. Najsvježija je reakcija bošnjačkog akademika Esada Durakovića.

- U samo nekoliko dana koncentrirano je nekoliko događaja koji se nadnose kao crni oblaci nad BiH. Treba ih pogledati samo kao gotove činjenice, bez elaboracija, da bi se vidjelo kakve su prijetnje posrijedi, smatra  akademik Esad Duraković, komentirajući za Depo Portal najnovija zbivanja u zemlji, ali i u regiji, izravno i neizravno vezana za BiH.

>>

Osvrćući se na poteze novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, Duraković navodi:

- Schmidt intenzivno komunicira s (onim) Čovićem koji i sada drži segregaciju među školskom djecom, u čijim sudskim procesima volšebno nestaje dokumentacija, koji rijeku u svoje imanje preusmjerava, koji promovira obiteljski grb itd, i koji sve čini da državu BiH devastira. Gospodin Schmidt u tim kondenziranim aktivnostima odlazi na noge i Andreju Plenkoviću, čija nenaklonjenost BiH je također poznata.

>>

Nakon svega toga, a u samo nekoliko dana, dolazi i predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, koji drži govor u Skupštini UN-a o tome kako treba preurediti BiH.

- To je nečuvena diplomatska agresija na najvišoj svjetskoj razini, jer o prekrajanju BiH govori na tako znamenitom mjestu predsjednik države koju je međunarodni sud osudio za udruženi zločinački pothvat u BiH. Šokantno, zaista. Ali to nije sve: gotovo u istom tome času Schmidt sjedi u studiju Hrvatske televizije umjesto da je u nekoj bosanskoj. Kako snažna, koncentrirana paljba po državnosti BiH! Kome nije jasno da je riječ o očitom svrstavanju?! - veli Duraković.

Na kraju ogorčeno zaključuje:

- I ta koncentrirana, udružena diplomatska ofenziva na državnost BiH, u jedva nekoliko dana, užasava ustavne patriote BiH. Zlokobno, zaista!

 

M.M.