Brojni svjetski mediji izvijestili su danas kako je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo optužnicu protiv kompromitiranog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, i Muhameda Pekića, voditelja  Odsjeka za cyber sigurnost OSA BiH.

The Washington PostABC NewsThe Star, FOX 5The Telegraph i The Associated Press samo su neki od uglednih svjetskih medija koji su objavili informaciju o tome da je protiv direktora OSA BiH Osmana Mehmedagića i uposlenika OSA BiH Muhameda Pekića podignuta optužnica zbog zlouporabe službenog položaja i ovlasti.

Ugledni svjetski mediji prenose da su Mehmedagić i Pekić optuženi zbog toga što su koristili resurse državne agencije za špijuniranje osobe koja je protiv Mehmedagića podnijela kaznenu prijavu.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH u četvrtak je priopćilo kako je čelnik Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić, zajedno s direktorom Odjela za cyber sigurnost te agencije Muhamedom Pekićem, navodno tražio informacije i fotografije u vezi s osobom koja je protiv Mehmedagića podnijela kaznenu prijavu zbog parasustavnog djelovanja.

Optuženi se terete da su tijekom kolovoza 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.

Riječ je o izuzimanju videosnimka nadzornih kamera iz pošte u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Tužiteljstvo BiH je uputilo prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se kazneni postupak mogao neometano voditi.

 

M.J.