Dok je Mostar sinoć bio obasjan bojama američke zastave, uz natpis “Zajedno protiv korupcije”, iz Sarajeva stižu vrlo ozbiljne prijetnje kako se neće dozvoliti dalja uhićenja jer je to, kako kažu, “politička osveta i rušenje sistema”.

Zgrada hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru sinoć je bila obasjana bojama američke zastave, uz natpis “Zajedno protiv korupcije”.Ovaj čin tumači se kao izraz potpore američkom State departmentu i dražvnom tajniku Mikeu Pompeu koji je bivšeg zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i glavnog tajnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića stavio na američku “crnu listu” i zabranio mu ulazak u Sjedinjene američke države zbog, kako je obrazloženo “umješanosti u značajnu korupciju.

– Ova korupcija predstavljala je podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH. Korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organiziran kriminal, te podriva povjerenje u vladavinu zakona i vlast, što izravno utječe na sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država, a vjerujemo, i na iste interese partnerskih država poput Bosne i Hercegovine – poručili su iz Veleposlanstva SAD-a.

– Kada državni tajnik pribavi vjerodostojne podatke o tome da je službenik izravno ili neizravno uključen u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan ga je staviti na listu ili identificirati tog službenika i članove njegove uže obitelji u skladu s odjeljkom 7031(c), javno ili privatno. Uopćeno govoreći, kada je osoba stavljena na listu u skladu s odjeljkom 7031 (c), ta osoba neće dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države – pojasnili su iz američkog veleposlanstva.

Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH brani uhićenog Novalića

Istodobno, koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH oglasila se nakon uhićenja Fadila Novalića. Premijera Federacije BiH, te istaknula kako “neće dozvoliti nasrtaje na državne institucije, a sve u cilju političke osvete i rušenja Sistema”.

-Kao dokazane patriote, branit ćemo sve naše zapovjednike, generale i sve naše pripadnike od pokušaja bespotrebnog i bezrazložnog javnog sramoćenja, među kojima je i premijer Fadil Novalić, koji je pored funkcije koju obnaša i ratni vojni invalid, pripadnik Armije RBiH, navodi se u priopćenju za javnost Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH.

Kako se ističe, ne sporeći ulogu pravosudnih institucija, vjerujući u njihovu pravičnost, bez obzira što je ista poljuljana u više navrata, “ne možemo se oteti utisku, a da ne primijetimo da se iste stvari kao u predmetima protiv naših zapovjednika pred Sudom BiH, događaju i u slučaju sa premijerom Novalićem”.

”Naprasno se, kao da su najveći kriminalci, uhićuju pripadnici Armije RBiH, sa svitom policajaca i zatamnjenim vozilima, kako bi se u javnosti prikazale velike akcije prvenstveno Tužiteljstva ali i drugih pravosudnih institucija. Svi naši branioci, pa i premijer Novalić, su dokazane patriote, koji sigurno ne bježe od bilo kakve odgovornosti ukoliko se dokaže, ali je sramotno da se sila Tužiteljstva pokazuje na ovakav način i to godinama unazad. Naše patriote nisu ljudi koji bježe od pravosudnih institucija poput mnogih drugih za kojima se raspisuju interpolove potjernice i do kojih se i dan danas nije došlo, nemaju dvojna državljanstva i jedina im je domovina Bosna i Hercegovina. Nismo bježali 1992., da ne bježimo ni sada, tako da nema potrebe za pompoznim uhićenjima, kako bi se građani uznemiravali i kako bi se pokušao kreirati opći kaos. Razumijemo da ima onih koji ne vole svoju zemlju, ali mi – pripadnici Armije RBiH je volimo više od svoga života, što smo i dokazali u proteklom razdoblju i nikome nećemo dozvoliti da se njome pogirava, priopćeno je iz Koordinacije.

Navodi se i kako Tužiteljstvo BiH ne reagira na maltretiranja bošnjačkih povratnika u raznim dijelovima BiH.

“Mnogi istaknuti političari iz naše zemlje, iste te grupacije redovito potiču na javne istupe i ohrabruju ih kako bi se oživjele fašističke ideologije i opet Tužiteljstvo ne reagira. Mnogo je velikog kriminala bilo za koje je državno tužiteljstvo bilo nadležno, ali vrlo rijetko ili gotovo nikada nisu ovako uhićivali visoke dužnosnike poput premijera Novalića. Uglavnom je to bio pismeni poziv i pismeno očitovanje na poziv, i sve to kod nas izaziva sumnje da svi građani nisu jednaki pred pravosudnim institucijama i da često odnos prema vama ovisi o tome koje narodu pripadate, priopćeno je.

Živeći i boreći se za vlastite živote i živote svojih porodica i građana koji su se našli u agresorskim obručima u razdoblje 1992.-1995., iz Koordinacije navode da su znali osjetiti “sve vrste napada na našu zemlju, pa proteklih dana i mjeseci možemo osjetiti jednu vrstu konkretnijeg nasrtaja na državne institucije, a sve u cilju političke osvete i rušenja sistema”.

”Ukoliko bilo tko u ovoj zemlji misli da može urušiti sistem na način kako to čine proteklih dana i pokušati bilo kakvu vrstu državnog udara, grdno se je prevario. Patriote Bosne i Hercegovine su još uvijek na bedemima ove zemlje i nećemo dozvoliti bilo kakvo poigravanje sa onim što nosimo u svojim srcima, a to je domovina, zaključuje se u priopćenju za javnost Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH.

 

M.J.