Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdenko Ćosić u petak je donio odluku o razrješenju ministra unutarnjih poslova Zdravka Borasa, javlja Fena.

- Danas sam donio odluku o razrješenju ministra Borasa i o tome obavijestio Skupštinu, kazao je Ćosić, dodavši da bi se ime novog ministra moglo znati već idućeg petka.

- Odluku sam uputio na znanje Skupštini ZHŽ-a i očekujem kako će već na narednoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za petak, 13. prosinca, biti pokrenuta procedura, odnosno imenovanje novog ministra unutarnjih poslova - kazao je Ćosić.

Podsjetimo, Općinski sud u Splitu nepravomoćno je 26. studenoga osudio Borasa uvjetno na godinu dana zatvora uz tri godine kušnje zbog kaznenog djela prijevare te će, ukoliko ova presuda postane pravomoćna, morati u roku od šest mjeseci uplatiti u državni proračun blizu 95.500 kuna, za koliko je oštetio proračun Republike Hrvatske.

Zdravka Borasa je optužnica teretila da je istodobno primao invalidsku mirovinu iz Republike Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016., iako na nju nije imao pravo jer je istodobno bio zaposlen kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačke županije.

-Ja sam odlikovani natporučnik HV-a i bojnik HVO-a i onda mi se kaže da nemam pravo na status u državi Hrvatskoj koju sam branio. Žalosno je na što su dovedeni hrvatski branitelji, da nemamo nikakva prava. Što sam ja trebao čekati da mi se netko smiluje, trebao sam pristati da moja djeca žive od zraka?! U sklopu međunarodne pravne pomoći saslušan sam u studenom prošle godine i pitali su me jesam li spreman vratiti novac. Da, jesam, vratit ću ali tek kad se utvrdi tko je kriv. Hrvatska je pravna država i vjerujem u valjani pravorijek i spreman sam za svaku suradnju i dogovor, komentirao je Boras ovaj  slučaj nakon što mu je bivši ministar Fred Matić ranije ukinuo mirovinu.

 

M.J.