Misija OSCE-a u BiH, uz podršku Izaslanstva Europske unije u BiH, predstavila je danas izvješće o upravljanju predmetima ratnih zločina u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

U izvješću je navedeno da Misija OSCE-a u 2018. godini zabilježila dalji pad broja okončanih postupaka u predmetima radnih zločina nastavljajući trend koji je započet 2016. godine. 

"Tijekom 2018. godine pravosuđe u BiH je okončalo tek 50 postupaka protiv 82 osobe optužene za ratne zločine. Od 2004. godine, kada je Misija počela pratiti procesuiranje ratnih zločina u BiH ukupno su završena 523 postupa sa 779 optuženih. Međutim, prema saznanjima Misije, krajem 2018. godine bilo je 692 neriješena predmeta sa 5.052 potencijalno osumnjičene osobe", piše u izvješću, čije dijelove prenosi portal Klix.ba. 

Misija OSCE-a primjećuje da je u 2018. godini prosječna stopa pravosnažnih osuđujućih presuda drastično pala. Kako navode, iako su se stope osuđujućih presuda na sudovima u FBiH i RS neznatno smanjile, stopa osuđujućih presuda na Sudu BiH pala je na 39 posto, čime je prosječna stopa osuđujućih presuda u cijeloj zemlji pala ispod 50 posto. 

"Tijekom 2018. godini Misija je zabilježila blagi porast broja donesenih prvostupanjskih presuda, s 53 prvostupanjske presude izrečene u 2018. godinu, u usporedbi s 49 prvostupanjskih presuda u 2017. godini. Broj postupaka koji su u toku na kraju 2018. godini ostao je isti kao i na kraju 2017. godine (249). Od tih 249 postupaka, šest ih je čekalo potvrdu optužnice. 86 ih je bilo u fazi prije izjašnjavanja o krivnji, 22 su čekala početak glavnog predmeta, a 135 je bilo na suđenju, ponovljenom suđenju ili žalbi", navodi se u izvješću.

Glavna prepreka u procesuiranju ovih postupaka je nedostupnost optuženih sudovima, najčešće zato što se nalaze u stranim zemljama i ne mogu biti izručeni po zakonu. Misija OSCE-a navodi da je ovaj problem prisutan kod otprilike 29 postupaka koji su u toku: od ukupno 72 postupka koji su u toku, 79 optuženih je nedostupno nadležnim sudovima u BiH. 

"Mada je na kraju 2018. godine broj potvrđenih optužnica nešto veći nego u 2017. godini, opći priliv trenda smanjenog priliva novih postupaka pred sudovima se nastavlja", upozorava OSCE-a. 

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je krajnji cilj ovog izvješća osiguranje postizanje pravde za žrtve ratnih zločina te da se daju jasno preporuke Tužiteljstvu BiH i drugim nadležnim institucijama. 

"Prvo, stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH opada alarmantnom brzinom, potičući zabrinutost u vezi s kvalitetom istrage i optužnica koje podiže Tužiteljstvo BiH. Drugo, u izvještaju se navodi da Tužiteljstvo BiH ne usmjerava svoje vrijeme i resurse isključivo na istrage i krivično gonjenje najsloženijih predmeta ratnih zločina. To je u suprotnosti s ulogom Tužiteljstva BiH u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i takva praksa predstavlja rasipanje vrijednih resursa", kazao je Berton. 

Istaknuo je da izvješće pokazuje da Tužiteljstvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporim tempom usprkos resursima koji su mu trenutno na raspolaganju. 

"Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužiteljstvu BiH će trebati skoro 10 godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima. Postojanje takvih pitanja nije logično, uzevši u obzir ulaganja EU kroz IPA podršku te dodatna ulaganja mnogih drugih aktera u unapređenju procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou", rekao je Berton. 

Pozvao jeVisoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, Tužiteljstvo BiH i Sud BiH da pažljivo razmotre izvješće kao i posljedice koje aktualna praksa u procesuiranju predmeta ratnih zločina ima po žrtve zločina, ali i po naslijeđe koje će ostati iza pravosuđa u BiH.

M.J.