Republika Srpska odustat će od europske integracije Bosne i Hercegovine ako Bruxelles pokuša uvesti sankcije zbog provedbe rujanskog referenduma, izjavio je Milorad Dodik nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.


Najavili su da će u parlamentarnu proceduru uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će izraditi njihove stranke.

-Zadaća je svih da BiH ne bude tema institucija izvan zemlje - rekao je Čović i dodao da sankcije nikada nisu donijele nikomu dobro. Ponovio je kako vladajuća koalicija u BiH ne funkcionira.

Čović se nočitovao i o izgredima u Stocu.

- Činjenica da sve bošnjačko što postoji u BiH se koordiniralo oko Stoca pokazuje da je netko želio napraviti ‘slučaj Stolac’. Iz kojih sve razloga, može se nagađati. Da je to uradio Dragan Čović sutradan bi davao iskaze institucijama BiH i represivnog aparata. Jasno sam kazao ne možemo biti pobornici ponavljanja izbora u Stocu, a da se ne sankcionira svatko tko je izazvao ovakav udar. To sam rekao i strancima – kako mislite organizirati naredne izbore u Mostaru ili negdje drugo… – dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

 

M.J.