Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u srijedu kako je provedena ekshumacija posmrtnih ostataka skupine hrvatskih civila s područja Drvara koji su ubijeni na početku 2. svjetskog rata i među kojima je bio i tadašnji drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor.

Posmrtni su ostaci izvađeni iz masovne grobnice Trubari na području općine Bihać.

Provedenom istragom utvrđeno kako se radi o posmrtnim ostacima civila hrvatske nacionalnosti ubijenim u srpnju 1941. godine.

Skupina katolika iz Drvara zajedno sa svojim župnikom Nestorom 26. srpnja 1941. sudjelovala je na proslavi blagdana sv. Ane u Kosovu kod Kninu da bi vlak kojim su putovali na povratku zaustavili “srpski pobunjenici”, kako je to formulirano u izvješću Banjolučke biskupije o ovom zločinu. Potom su iz vlaka izveli sve katolike kao i župnika Nestora te su ih odveli do Trubara i tamo ubili a njihova tijela bacili u jamu Golubnjača.

Nestor je bio prvi ubijeni katolički svećenik u Drugom svjetskom ratu na cijelom području bivše Jugoslavije. Ovaj bivši redovnik trapista, po narodnosti Nijemac, doselio se za vrijeme austro-ugarske uprave s roditeljima u okolicu Banje Luke. Školovanje je nastavio kod trapista u samostanu “Marija Zvijezda” u Delibašinu Selu kod Banje Luke, a nakon završenih studija za svećenika je, kao član trapističkoga reda, zaređen 1917. Kao dijecezanski svećenik bio je župni vikar u Ljubunčiću kod Livna i župnik u Bosanskom Petrovcu. Tijekom svoje službe sjedište župe je iz Petrovca prenio u Drvar zato što je upravo u Drvaru i okolici živio najveći broj katolika njegove župe.

Istragu o ovom zločinu kao i ekshumaciju tijela žrtava ranije je od glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića zatražio banjolučki biskup Franjo Komarica.

Najavljeno je kako će pronađeni posmrtni ostaci biti pokopani na katoličkom groblju u Banjoj Luci.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je i kako na zamolbu biskupa Komarice nastavlja istragu u ubojstvu katoličkih svećenika Ratka Gragića i Tomislava Matanovića koje su 1992. donosno 1995. godine na području Prijedora pogubili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

 

M.J.