Pripremajući “Registar suradnika Udbe” naišao sam na pomalo zaboravljenu dokumentaciju o najpoznatijem živućem četniku - vojvodi Vojislavu Šešelju.

U svom kontraverznom životu Šešelj je desetak mjeseci 1979. godine bio registrirani suradnik sarajevskog centra Udbe pod pseudonimom „Magistar“. U to je vrijeme radio kao asistent na "Fakultetu političkih nauka 'Veljko Vlahović'" u Sarajevu, na odsjeku "Općenarodne obrane i zaštite" (ONO) .

Šešelj je, kako u sačuvanoj dokumentaciji piše, suradnju s Udbom prihvatio „na dobrovoljnoj osnovi“, a posebno je bio zadužen za kolegu sa sarajevskog sveučilišta Žarka Karišika kojega je Udba pratila još od 1968. godine kad je - zajedno s, među ostalima, Radovanom Karadžićem - bio osumnjičen kao predvodnik studentskih demonstracija i zagovaratelj demokratskog državnog uređenja.

Karišak je početkom 1990-tih odbio poziv Radovana Karadžića da se uključi u politički projekt stvaranja Velike Srbije. Zbog takve odluke, a u strahu za život, punih šest godina se skrivao.

To je vrijeme, međutim, iskoristio za meditaciju i pisanje knjige u kojoj „izražava nadu da će ona nakon rata u BiH biti lijek za napaćeni narod da se liječi od 'šuge' kojom su ga zarazili duhovni slijepci – nacional-šovinisti i vjerski imitatori“.

Pod „šugom“ je očigledno u prvom redu mislio na političku ostavštinu Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića te njihovih "duhovnih" vođa iz Srpske pravoslavne crkve.

(Vidi: https://bedrudingusic.wordpress.com/.../dr-sci-zarko.../)

U posebnom osvrtu s naslovom „O Šešelju kao fenomenu“ Karišik je među ostalim napisao:

„Ako se čovjek jednom moralno ukalja, prihvatajući ulogu doušnika, on se od toga blata teško može oprati, posebno ako se zbog toga ne pokaje, što Šešelj nikada nije učinio. Zbog toga, njegovo Nad-Ja (super-ego), od svijesti autonomni kontrolor u psihi, stalno kucka Šešeljevoj svijesti i govori: pokaj se! (Sjetite se Isusovog savjeta).

Radi Šešeljevog psihičkog, duhovno-moralnog, ozdravljenja izjavljujem: Vojo, opraštam ti što si 1979., tada nadobudan a opsesivno željan društvenog uspjeha, toga radi, prihvatio da me kao disidenta špijuniraš za SDB!“

 

Bože Vukušić /Facebook