Zastupnički dom je izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa. Trump je ovime posato prvi američki predsjednik koji je dvaput u mandatu opozvan od strane Zastupničkog doma.

Proces sada ide u Senat kojim dominiraju republikanci, a za osudu i opoziv su potrebne dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

Podsjetimo, predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je u srijedu zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

"Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o opozivu republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutanje teroriste".

 

M.M.