Nakon pregovora u Washingtonu, dvojica neimenovanih visokih srbijanskih dužnosnika došli u Izrael kako bi uvjerili svoje domaćine da ne uspostavljaju diplomatske odnose s Kosovom, piše israeldefense.co.il.

Nakon sastanka koji su imali s dužnosnicima izraelskog Ministarstva obrane, neimenovani srbijanski dužnosnici izjavili su da je predsjednik Srbije već donio odluku o strateškom produbljivanju odnosa s Izraelom, nakon njegove izjave o preseljenju veleposlanstva Srbije u Jeruzalem na posljednjoj konferenciji AIPAC-a u SAD-u, navodi isti izvor.

Autor spomenutog teksta također navodi kako su, koliko on razumije, „Srbi u procesu odvajanja od medvjeđeg zagrljaja s Rusijom čije su dugačke ruke ispružene još u doba komunističkog bloka istočne Europe. Sada Srbi žele skočiti izravno u topli zagrljaj SAD-a. Moji sugovornici rekli su mi da njihova zemlja ima puno posla s UAE, i da - također namjeravaju od SAD-a kupi veliki paket naoružanja“.

Prema spomenutom izvoru Srbi od Izraela namjeravaju kupiti važne sustave (uključujući cyber rješenja) a sve navodno ovisi o izraelskoj odluci u vezi s budućom razinom izraelskih odnosa s Kosovom.

-Moguće je da će odluka biti donesena u razgovoru premijera Izraela i predsjednika Srbije, koji je planiran za petak ujutro. Hoće li izraelske obrambene tvrtke profitirati od mira na Balkanu uskoro ćemo saznati, stoji na kraju teksta.

 

M.M.