Šef britanske obavještajne agencije MI6, Sir Alex Younger izjavio je da je današnji svijet u opasnijem stanju nego u zastrašujućem razdoblju napetosti između Sovjetskog Saveza i SAD-a i njegovih saveznika, prenosi Express

U prvom istupu od kako je šef britanske službe MI6, Younger je rekao za Sky News kako je svjetski mir jednako krhak kao što nije bio "barem od kraja hladnog rata". 

Procjenjujući napetosti s Kinom, Rusijom, Iranom i nedavno Turskom nakon što je pokrenula ofenzivu na sirijskoj granici, rekao je da se "osjeća kao da smo na nekakvoj visokoj točki".

-Mislim da se događa mnogo zapleta, naglasio je.

Osvrnuo se i na ulogu službe na čijem je čelu.

-Mislim da smo mi (MI6) igrali važnu ulogu u osiguravanju da se naše pozicioniranje ne završi pogrešnim proračunom i ispravnim razumijevanjem motivacija ljudi koji u javnosti predstavljaju izrazito tvrd položaj, ali će vjerojatno biti motivirani čitavim nizom mnogo složenijih pitanja, istaknuo je.

Priznao je pogreške i neuspjehe obavještajnih službi koje su dovele do rata u Iraku tijekom mandata bivšeg premijera Blaira.

-Jasno je da moramo moći proanalizirati lekcije iz prošlosti i krenuti dalje na način kojim možemo izbjeći ponavljanje pogrešaka, upozorio je.

Sir Alex Younger, koji vodi MI6 u vladama Camerona, May i aktualne Johnsone upozorava kako treba razlikovati činjenice i analize.

-Morate stvarno jasno razlikovati u kakvom načinu rada dođete do zakljućaka, a zapravo je to jedna od velikih lekcija prošlosti. Kao obavještajni profesionalci moramo biti vrlo, vrlo disciplinirani u razlikovanju činjenica i analiza. Ta disciplina odgovara mom odnosu s vodstvom zemlje, upozorio je pojašnjavajući određene pogreške iz prošlosti.

Sir Alex Younger, koji je član i Vijeća za nacionalnu sigurnost govorio je o tome kako se šefovi obavještajnih, sigurnosnih i vojnih snaga u Velikoj Britaniji ne slažu uvijek jedan s drugim.

-Ono što tražite je okruženje u kojem možemo iskreno iznijeti svoja mišljenja i gdje bi bilo neobično ukoliko ne postoji različitost među njima i stvarno aktivna rasprava putem koje moramo doći do pravog odgovora ili konsenzusa, istaknuo je.

Njegova izjava dolaze nakon što su otkriveni detalji planiranja u kriznim situacijama za 3. svjetski rat, prema kojima je vlada Velike Britanije "planirala prekinuti telefonske linije u slučaju nuklearnog napada".

 

M.M.