Mehanizam Europske unije namijenjen olakšavanju trgovine s Iranom i zaobilaženju američkih sankcija ne poštuje politiku Washingtona i ne preporučuje se, rekao je američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell.

-Američki predsjednik Donald Trump koristi sankcije kako bi natjerao Iran da se vrati za pregovarački stol i spriječi ga u razvoju nuklearnog oružja i raketnog programa - kazao je Grenell u izjavi objavljenoj u nedjelju.

Istaknuo je kako vjeruje da Amerikanci i Europljani imaju u pogledu Irana iste ciljeve.

-Vjerujem da Amerikanci i Europljani imaju u pogledu Irana iste ciljeve. No dok smo suglasni o ciljevima nismo o taktikama kojima bi se ti ciljevi ostvarili - upozorio je.

Podsjetimo, Grenell je ubrzo nakon preuzimanja dužnosti veleposlanika u svibnju, zahtijevao da njemačke tvrtke prestanu poslovati u Iranu nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma.

Kasnije je izazvao bijes njemačkih političko-gospodarskih krugova govoreći na internetskoj stranici Breitbart kako želi "osnažiti druge konzervativce u cijeloj Europi". Nedavno je zaprijetio sankcijama njemačkim tvrtkama koje sudjeluju u izgradnji njemačko-ruskog plinovoda Sjeverni tok 2.

Priznajući svoj ofenzivni stil Grenell je za Welt rekao da "to pomaže reformi našeg prijateljstva i produbljuje ga i osnažuje".

Onima koji smatraju da su transatlantske veze u krizi poručio je da "ne vide ključnu stvar".

-Zapravo produbljujemo naše odnose time što uviđamo da ih u nekim područjima treba reformirati - kazao je Grenell, govoreći o američko njemačkim odnosima.

 

M.M.