Obraćajući se Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da svjetski čelnici moraju djelovati zajedno, ne samo na upravljanju kriznim situacijama i rješavanju problema, već i u širenju nade i optimizma.

Tom je prigodom podsjetila i na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije.

- To je primjer koji pokazuje da i male zemlje poput Hrvatske mogu nadahnuti druge i stići na vrh - istaknula je.

Podsjetila je kako je nakon uspjeha hrvatske reprezentacije primila puno čestitaka iz cijelog svijeta te je ovu prigodu iskoristila kako bi još jednom zahvalila na njma. 

-Jedna mala, lijepa država je prepoznata kroz snagu nogometa. Postali smo metafora za ono što što jedna zemlja može napraviti da inspirira druge i bude u svijetu na svjetskom vrhu. Vrijednost nacije ne mjeri se njenom veličinom i za izvrsnost ne treba fizička veličina, treba srčanost i upornost, a prije svega trebate dijeliti viziju i raditi zajedno da bi se vizija ostvarila - rekla je predsjednica.

Okupljenima je poručila kako su upravo Ujedinjeni narodi mjesto gdje moraju pokazati volju za zajedničko djelovanje. 

-Neprijatelji su nam brojni: siromaštvo, glad, terorizam, nestabilnost, nedostatak obrazovanja, rodna nejednakost, isključivanje žena, problemi okoliša, pogaženo ljudsko dostojanstvo - nabrojila je.

Istaknula je kako oni kao vođe trebaju razmišljati i vidjeti sebe kao tim koji treba raditi zajedno kako bi iskoristili svoje jake strane u borbi s tim slabostima i svijet učinili boljim.

-Inspiracija nam treba biti izvrsnost na globalnoj razini ne samo kad treba upravljati krizama već trebamo širiti nadu i optimizam. Moramo pokazati svoje ljudsko lice. Nije dovoljno jačanje osjetjivosti na probleme, već u prihvaćanju potrebnih instrumenata i okvira za njihovo rješavanje - upozorila je te dodala kako Ujedinjeni narodi ne smiju biti samo globalna pozornica koja je sama sebi svrhom.

Također je govorila o stanju u jugoistočnoj Europi, podsjetivši da je Hrvatska ove godine obilježila svoju petu godinu članstva u Europskoj uniji.

-Hrvatska je primjer koji svjedoči o transformacijskoj snazi članstva u EU-u, o prednosti pristupanja u područje na kojem su mir, sloboda, ljudsko dostojanstvo i blagostanje standardi, a ne puki ideali. Iz tih razloga, među ostalima, Hrvatska snažno podupire daljnje proširenje EU-a na naše jugoistočno susjedstvo - istaknula je.

Naglasila je da je od iznimne važnosti riješiti preostala pitanja vezana uz ostavštinu rata i istovremeno se posvetiti regionalnoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima.

-U tom okviru ćemo se i dalje usredotočiti na prava manjina, nestale osobe, nadležnost za ratne zločine, ratne žrtve i na procesuiranje ratnih zločina na nacionalnoj razini - kazala je, upozorivši međutim da "dobri i uzajamno korisni susjedski odnosi uvelike ovise o riječima koje dolaze preko granice". 

Upozorila je i na inflamatornu i revizionističku retoriku koja se često može čuti.

-Za inflamatornu i revizionističku retoriku, potaknutu političkim potrebama u zemlji, ponekad je za izgovoriti potreban samo trenutak; međutim, popravljanje narušenih odnosa traje mnogo, mnogo dulje - rekla je Grabar-Kitarović.

Istodobno je, govoreći o dijalogu na relaciji Beograd-Priština, upozorila da "moramo biti pažljivi i izuzetno oprezni kada se radi o prijedlozima s mogućim posljedicama, ponajprije u pogledu ideja o teritorijalnim promjenama ili razmjenama".

-U suprotnom, mogli bismo otvoriti Pandorinu kutiju potencijalnih novih teritorijalnih pretenzija koje mogu uzrokovati ozbiljnu nestabilnost i sigurnosnu prijetnju - upozorila je.

Dodala je da u regiji jugoistočne Europe postoje primjeri nadahnjujućih događaja koji dokazuju hrabro vodstvo.

-Toplo pozdravljamo potpisivanje sporazuma o pitanju imena koji je nedavno postignut između Skoplja i Atene te se nadamo kako će referendum ove nedjelje biti ključni poticaj uspješnom nastavku euroatlantske integracije zemlje (Makedonije) - istaknula je.

Upozorila je da moramo ponovno razmotriti desetljećima stare mehanizme i instrumente kako bismo ih prilagodili modernim vremenima i suvremenim potrebama.

-Multilateralizam započinje u našem vlastitom dvorištu i u našim mislima. To nije godišnji događaj. Mora biti našom dnevnom rutinom, naš način rada u svijetu - zaključila je.

Predsjednica je u New Yorku održala niz bilateralnih sastanaka sa svjetskimčelnicima, a sudjelovat će i na skupu o klimatskim promjenama koji organizira predsjednik Francuske. 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bio je domaćin ručka za državnike na kojem je bila i hrvatska predsjednica, gdje je sjedila u društvu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

M.M.