Putovnice Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, Rusa optuženih za trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije, najvjerojatnije su lažne, a izdane su u istoj seriji kao i putovnica poručnika Eduarda Shishmakova, jednog od zapovjednika GRU optuženog da je u listopadu 2016. organizirao atentat na Mila Đukanovića, piše britanski “Daily Telegraph”.

Istraživanje novinarske organizacije “Bellingcat” i “The Insider Russian” također je pokazalo da je Aleksandar Petrov puno putovao kroz zapadnu Europu prije napada nervnim agensom novičok na Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju u Solsberiju u ožujku ove godine.

Sada je objavljeno kako postoji samo 26 brojeva putovnica  između putnog dokumenta Aleksandra Petrova i lažne putovnice Eduarda Šišmakova, koji je organizirao neuspjeli državni udar uoči crnogorskih izbora u listopadu 2016. godine, koji mu je izdat pod pseudonimom Eduard Širokov, navode britanski izvori.

Putovnica za Širokova izdana je u kolovozu 2016. godine, a posebno tijelo izdalo je samo 26 takvih putonica od travnja 2016., otkad je Petrov počeo putovanja.

Britanski mediji “Sky News” i “Telegraph” objavili su tajno snimljene fotografije na kojima se navodno nalaze ruski obavještajci Eduard Shishmakov i Vladimir Popov u društvu srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića, za koje se smatra da pružaju ključne dokaze kako su Rusi imali plan za nasilan državni udar koji bi se završio atentatom na crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Interpol je raspisao tjeralicu za Shishamkovim. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, tijekom kojeg je planirano ubojstvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, propao je samo nekoliko sati prije nego što je trebalo biti realiziran, zaključuje se u tekstu ”Daily Telegrapha”.

Eduard Shishamkov, kojeg mediji označavaju kao jednog od organizatora neuspjelog državnog udara u Crnoj Gori i zapovjednika ruske obavještajne službe GRU, radio je i kao ruski vojno-pomorski ataše u Poljskoj 2014.

Osim Eduarda Shishamkova, za planiranje puča u Crnoj Gori optužen je i Rus Vladimir Popov.

 

M.M.