Ministarstvo obrane Rusije je službeno optužilo Izrael za obaranje ruskog vojnog zrakoplova nad Sirijom, rekavši da je izraelska vojska odgovorna za "kriminalnu nemarnost", prenijeli su izraelski mediji.

U izveštaju u kome se detaljno navode okolnosti incidenta, Rusija je zaključila kako ju je Izrael namjerno obmanuo o planiranom udaru kraj Latakije, čime je spriječeno da ruski zrakoplov na vrijeme odleti na sigurno, prenose agencije.

-Predstavljeni točni podaci ukazuju da akcijama izraelskih borbenih zrakoplova koji su doveli do gubitka života 15 ruskih vojnika nedostaje profesionalizam. Zato vjerujemo da krivica za tragediju ruskog Iljušina 20 leži isključivo na izraelskim zrakoplovnim snagama i onima koji su donijele odluku da izvedu takve akcije - rekao je general bojnik Igor Konašenkov, glasnogovornik Ministarstva.

Oštro kritizirajući ponašanje Izraela u incidentu on je ocijenio da izraelsko vojno rukovodstvo "ili ne poštuje nivo odnosa s Rusijom, ili nema kontrolu nad individualnim zapovjednicima".

Rusija se također usprotivila tvrdnjama Izraela da je zrakoplov oboren kada su se izraelski zrakoplovi vratili na izraelsku teritoriju.

-Izraelski zrakoplovi su vidjeli ruski Iljušin Il-20 i upotrijebili ga kao štit protiv protuzrakoplovnih raketa dok su oni manevrirali - rekao je glasnogovornih.

Glasnogovornik je pohvalio ruske napore da se osigura povlačenje snaga koje podržava Iran na Golanskoj visoravni kraj izraelske granice i dodao da je 1.050 ljudi i 145 komada oružja uz 24 raketnih povučeno 140 kilometara na istok Sirije na zahtjev Izraela.

Podsjetimo, u izviđačkom zrakoplovu "Iljušin Il-20" poginulo je 15 članova posade u ponedjeljak uvečer, kada ga je sirijska protuzračna obrana greškom pogodila poslije izraelskog udara kraj sirijskog lučkog grada Latakije.

Izrael je za incident optužio sirijsku sigurnost, ali je Veleposlanstvo Rusije u Tel Avivu na Twitteru objavila da su akcije izraelskog ratnog zrakoplovstva bile "neodgovorne i neprijateljske" i izložile ruski zrakoplov opasnosti.

Libanonski medij Al Majadin u međuvremenu je najavio da Rusija planira da zračni prostor nad sirijskim teritorijalnim vodama Sredozemnog mora bude zatvoren do kraja vojnih vježbi 26. rujna. U izvještaju se navodi da je odluku o zatvaranju zračnog prostora donio Nacionalni sigurnosni savjet Rusije nakon obaranja zrakoplova. Isti medij je objavio ranije prošlog tjedna da je Rusija odbacila nalaze izraelske istrage o incidentu.

Izrael je odmah poslije obaranja zrakoplova potvrdio udar na sirijsko postrojenje naoružanja, u kome su sudjelovala četiri izraelska zrakoplova "F-16". U četvrtak je izraelsko vojno izaslanstvo otputovala u Moskvu da pokuša smanjiti tenzije zbog obaranja zrakoplova. Ruskim kolegama su predstavljene informacije koje je Izrael imao prije napada i glavni nalazi početne istrage. Izraelska strana je tvrdila da je obavijestila rusku vojsku u skladu s dogovorom o izbjegavanju nenamjernih sukoba dvije zemlje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u utorak je izjavio da je do obaranja zrakoplova doveo "lanac tragičnih slučajnih okolnosti", što je u Izraelu ocjenjeno kao ublažavanje početnih ocjena ruskog Ministarstva obrane.

 

M.M.