Zagovornici njemačko-ruskog savezništva, odnosno Europe od Atlantika do Tihog ocena, nezadovoljni su rezultatima razgovora čelnika Europske komisije Jean-Claude Junckera i američkog predsjednika Donalda Truma. Jedan od njih je i Božo Kovačević, nekadašnji Mesićev veleposlanik u Moskvi, koji putem portala Telegram poručuje da "Dogovor Trumpa i Junckera nije pobjeda za EU".

-Juncker nije imao razloga suprotstaviti se spominjanju jačanja suradnje na području energetike jer je diversifikacija izvora i pravaca snabdijevanja temeljna odrednica europske energetske politike. Financiranje terminala za ukapljeni plin na Krku primjer je da EU aktivno radi na ostvarivanju te strategije. Ono što je za Junckera samo potvrda već ranije definirane politike, Trump može pokazati kao svoj uspjeh u nastojanju da privoli EU na kupnju američkog ukapljenog plina - navodi Kovačević.

Kovačeviću otvoreno smeta buduća američka opskrba Europe plinom i sojom, ali ne spominje rekordni ruski plasman plina u Europu i soje u Kinu.

-Za Trumpa rješenje se ne svodi samo na ukidanje carinskih barijera i iskazivanje namjera da se kupuje američki ukapljeni plin. I soja i plin trebaju biti prodani. Junckerov potpis nipošto nije jamstvo da će se u Europi naći dovoljno kupaca za američku soju, osobito ako je ona proizvedena iz genetski modificiranog sjemena. Poznato je koliki je otpor europskih potrošača ekstenzivnoj upotrebi GMO-a, što je izraženo i u zakonodavstvima nekih članica EU. Isto tako, o tome koliko će se američkog ukapljenog plina kupiti ne odlučuje Europska komisija već energetske kopanije i pojedine države - navodi Kovačević čiji su istomišljenici jako nezadovoljni izgradnjom LNG terminala na Krku čijom izgradnjom Hrvatska postaje jedna od ključnih točaka na budućoj energentskoj karti Europe.

Ključnom vidi mogućnost provedbe onog o čemu su Trump i Juncker postigli načelnu suglasnost.

-Čini se da je Europa procijenila da u ostvarivanju sigurnosnih i gospodarskih interesa ona u većoj mjeri ovisi o Americi nego što Amerika ovisi o Europi. Zbog toga je Juncker odlučio poduzeti korak kojim bi udobrovoljio američkog predsjednika. Da bi se to postiglo, europska strana je morala pristati na Trumpovu definiciju polazišta za pregovore i njihova cilja. To, zapravo, znači da je Europa primorana na prihvaćanje Trumpova shvaćanja savezništva - tvrdi Kovačević.

Na koncu otvoreno negoduje zbog nedostatka prostora za ulazak ruske soje i plina u Europu.

-Dok s globalnim suparnicama, kakve su Kina i Rusija, Trump pregovara, on od saveznika očekuje da ga slijede i da ispunjavaju njegove zahtjeve neovisno o tome da li to je ili nije u skladu s njihovim interesima. Zbog toga se treba pripremiti i na situaciju u kojoj će, u skladu sa svojim shvaćanjem poštene trgovine i savezničkih odnosa, predsjednik Trump zahtijevati da se Europa obveže na kupnju cjelokupne količine soje koja je bila namijenjena Kini, a koju europski potrošači možda ne žele, ili da kupuje onoliko ukapljenog plina koliko odredi Amerika, a ne onoliko koliko joj doista treba radi postizanja energetske sigurnosti i neovisnosti - navodi Kovačević.

Podsjetimo, prije određenog vremena američki je predsjednik Njemačku okarakterizirao kao "zarobljenika ruskih interesa".

 

R.H.