Muzej posvećen povijesti gulaga u ruskom gradu Joškar-Oli zatvorile su vlasti pozivajući se na zapušteno stanje zgrade, izjavio je u petak direktor muzeja Nikolaj Arakčejev.

-Više nemamo pristup muzeju. Jučer je došlo do pokušaja uklanjanja izloženih predmeta, vjerojatno na zahtjev gradske uprave - kazao je Arakčejev.

Lokalno ministarstvo kulture nije moglo dati službeni komentar. 

-Zgrada nije obnavljanja od 1835. Predstavlja opasnost po posjetitelje - rekao je neimenovani izvor unutar tog ministarstva. 

Te je tvrdnje odbacio direktor muzeja koji smatra da jedino krov zahtijeva popravak. 

Arakčejev, nekadašnje vojno lice, radio je više godina u lokalnom ogranku nevladine organizacije Memorial, specijalizirane za ljudska prava i represiju u sovjetsko doba. 

Nakon pada SSSR-a bavi se potragom za ostacima žrtava staljinističke represije u lokalnim šumama gdje su strijeljane na stotine. Arakčejev smatra da njegove aktivnosti smetaju vlastima. 

-Žele uništiti muzej koji je izvor povijesne istine i slobode - ocijenio je. 

Muzej se nalazi u rezidenciji jednog od najbogatijih ruskih trgovaca 19.  stoljeća Vasilija Buligina, koja je naknadno postala sjedište lokalne sovjetske tajne policije odgovorne za čistke u doba Staljina. 

-Žrtve represija ondje su mučene i strijeljane. Zidovi muzeja natopljeni su krvlju. Posjetitelji izlaze zgroženi - ispričao je Arakčejev.

 

M.M.