U Sloveniji u Goriškim brdima sastali su se slovenski predsjednik Borut Pahor, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Austrije Alexander fan der Bellen te razgovarali o migrantskoj krizi.

Slovenski predsjednik zatražio je od Austrije, koja predsjeda Unijom, da izvijesti Ljubljanu i Zagreb o svim važnim temama, osobito o problemu migracija.

-Ne vidim opravdanih razloga da Austrija uvede strožu kontrolu na granici sa Slovenijom. Jednostrano poduzimanje mjera glede migracija imalo bi za posljedicu domino-efekt. Učine li to, i mi ćemo biti prisiljeni uvesti mjere na slovensko-hrvatskoj granici - izjavio je slovenski predsjednik Borut Pahor.

Hrvatska predsjednica je upozorila kako se migrantska kriza može kontrolirati jedino zajedničkom europskom politikom.

- A to je humanitarni pristup s pojačanom kontrolom vanjske granice. Potrebno je pojačati i stvarno vraćati nezakonite migrante i dati daljnu potporu Frontexu dodatnim resursima i mandatom te osigurati blisku suradnju između zemalja EU-a i trećih zemalja posebno jugoistične Europe - istaknula je hrvatska predsjednica.

Slovenski predsjednik se osvrnuo i na arbitražnu presudu.

-Godina je dana od donošenja arbitražne presude i za Sloveniju je to pitanje riješeno, rekao je Pahor te dodao je da će Ljubljana učiniti sve da osigura svoj teritorijalni integritet. 

-Za Hrvatsku presuda ne postoji jer je proces kompromitiran. Vjerujem da će se o tom pitanju razgovarati nakon što se u Ljubljani sastavi nova vlada - odgovorila je Grabar-Kitarović.

Posebno su se osvrnuli na stanje u BiH. 

-Ja osobno mislim da nametanje volje od strane jednog naroda ne može se tumačiti kompromisno. Nadam se da će EU posvetiti tom još veću pozornost i da ćemo u tom duhu, poštujući volju naroda u BIH ne miješajući se u izravna pitanja - kazala je Grabar Kitarović.

M.M.