Njemačka sve otvorenije postaje ključni kritičar poteza američkog predsjednika Donalada Trumpa.

-Trumpova odluka da odustane od nuklearnog pakta s Iranom mogla bi povećati opasnost rata Irana i Europe, upozorio je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Trump je, naime, dao Kongresu nekoliko dana da odluči hoće li ponovno uvesti sankcije Iranu, koje su ukinute 2016. godine kao dio dogovora te upozorio da će možda tražiti potpuno ukidanje sporazuma s tom zemljom.

Međutim, njemački šef diplomacije smatra da bi, ako Sjedinjene Američke Države iskoriste bilo koju od te dvije opcije, Iran mogao razviti nuklearno oružje i povećati mogućnost sukoba.

Gostujući u programu Deutschlandfunk, Gabriel je napomenuo da je Trump poslao "težak i opasan signal", i to još kada se njegova administracija bavila krizom zbog sjevernokorejskih nuklearnih ambicija.

-Odluka da se odustane od dogovora, za koju je Trump rekao da će uzeti u obzir ako se stvari ne promijene mogla bi dovesti do toga da se u Iranu ponovno počne proizvoditi nuklearno oružje. To se ne bi svidjelo Izraelu, i situacija bi se opet vratila u situaciju otprije 10 do 12 godina, kada je postojala prijetnja rata u blizini Europe - istaknuo je Gabriel, pozivajući Trumpa da ne ugrožava sigurnost svojih saveznika i vlastitog naroda zbog unutarnje politike.

 

M.M.