Europska unija mora raditi više na kontroli i zaštiti vanjskih granica, a to je i hrvatski nacionalni interes budući da su vanjske granica EU-a i hrvatske nacionalne granice, izjavio je u Luxembourgu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

-Hrvatska je pokazala razumijevanje za države koje su pogođene bilo terorističkim napadima, bilo migrantskim valovima. Međutim, naša je glavna poruka da EU mora raditi na jačanju vanjskih granica koje su ujedno i naše nacionalne granice - rekao je Božinović nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Ministri su raspravljali o prijedlogu Komisije promjena Zakonika o schengenskim granicama koje bi trebale istodobno sačuvati slobodu kretanja ljudi unutar schengenskog i ujedno riješiti pitanja koja izazivaju zabrinutost u mnogim zemljama, poput terorizma ili nekontroliranog priljeva migranata.

Komisija je u tom prijedlogu koji je iznijela krajem rujna predložila promjene Zakonika koje bi omogućile uvođenje kontrola unutar toga prostora na razdoblje do tri godine u slučaju iznimnih okolnosti, poput terorističkih prijetnji.

-Svi se slažu da je Schengen jedna od najvećih tekovina europskih integracija i da ga treba sačuvati, a s tim se slažu čak i oni koji predlažu određena ograničenja. To rade u cilju njegova očuvanja jer je omogućio slobodu kretanja, nešto što Uniju čini prepoznatljivom - izjavio je Božinović.

Podsjetimo, Francuska i Njemačka predvode skupinu zemalja koje traže reviziju Schengena zbog opasnosti od terorizma. Tomu se usprotivio povjerenik Europske komisije Dimitris Avramopulos rekavši ako umre Schengen, umrijet će i EU.

 

M.M.