Turski predsjednik Tayyip Erdogan okrivio je američkog veleposlanika u Turskoj za diplomatsku krizu između dviju zemalja. 


U otvorenom i osobnom napadu na veleposlanika na odlasku Johna Bassa, Erdogan je nagovijestio da je Bass djelovao jednostrano suspendirajući izdavanje viza u Turskoj nakon uhićenja američkog konzularnog radnika te rekao da su se "agenti" ubacili u američke diplomatske misije. 

State Department je branio veleposlanika Bassa rekavši kako je imao "punu potporu" američke vlade te da su njegovi postupci koordinirani sa State Departmentom, Bijelom kućom i Vijećem za nacionalnu sigurnost. 

Spor je još više narušio već ionako krhke odnose ovih dvaju NATO-ovih saveznika nakon mjeseci napetosti vezanih uz sukob u Siriji, prošlogodišnji propali vojni državni udar u Turskoj, zaokret Turske prema Rusiji te slučajeve turskih dužnosnika pred američkim sudovima. 

>>

Američko je veleposlanstvo priopćilo u nedjelju navečer da suspendira izdavanje viza dok procjenjuje predanost Turske sigurnosti njegovih misija i osoblja, što je Bass ponovio u ponedjeljak u videoporuci. 

Veleposlanstvo je reklo kako su bez osnove navodi da je uhićeni zaposlenik bio povezan s Fethullahom Gulenom, muslimanskim klerikom sa sjedištem u SAD-u kojega Ankara krivi za organiziranje propalog puča protiv Erdogana prošle godine. 

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert izjavila je da je Turska, koja je uhitila dva lokalna zaposlenika američkog veleposlanstva ove godine, pozvala na ispitivanje trećeg lokalnog zaposlenika tijekom vikenda, što je "duboko uznemirujući" korak. 

Erdogan je, međutim, izjavio  da uhićenja i policijski zahtjev za ispitivanje drugog zaposlenika konzulata pokazuju "da se nešto kuha u američkom konzulatu u Istanbulu".

-Kako su se ovi agenti ubacili u američki konzulat - upitao se Erdogan.

 

M.M.