Američki borbeni zrakoplov bacio je najveću nenuklearnu bombu, zvanu 'majka svih bombi' GBU-43/B, tešku 9.800 kg na metu u provinciji Nangarhar u istočnom Afganistanu, potvrdio je glasnogovornik Pentagona, javlja HRT.

Oko 19 sati po lokalnom vremenu bomba, koja je prvi put korištena u borbi, pogodila je sustav tunela i špilja kojima se koristi tzv. Islamska država. Korištenje bombe u ovom napadu odobrio je general John Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu. Izjavio je da je to pravo oružje koje će omesti džihadiste i dati zamah ofenzivi protiv njih.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao ke kako je SAD "ciljao na sustave tunela i spilja koji su borcima Islamske države omogućavali da se slobodno kreću, te im olakšavali da napadaju američke vojne savjetnike i afganistansku vojsku u tom području". Prošlog je tjedna u istom okrugu ubijen američki vojnik kojeg je pogodila bomba dok je provodio operaciju protiv Islamske države. "SAD ozbiljno shvaća borbu protiv IS-a, a kako bi porazili tu skupinu moramo im oduzeti operativni prostor, što smo i učinili", naglasio je Spicer.

Američki dužnosnici prenose kako obavještajne informacije sugeriraju da su militanti IS-a u Afganistanu smješteni većinom u Nangarharu i susjednoj provinciji Kunar. Američki dužnosnici procjenjuju da se u toj srednjoazijskoj državi nalazi oko 700 boraca Islamske države, dok Kabul smatra da ih je oko 1500. Protiv Islamske države bore se i afganistanski Talibani koji paralelno pokušavaju i zbaciti vladu u Kabulu koju podržava SAD.

 

M.M.