U Crnoj Gori u nedjelju ujutro otvorena su birališta za parlamentarne izbore za koje se ocjenjuje da su svojevrstan referendum za ili protiv ulaska zemlje u NATO i Europsku uniju.

Na ovim izborima 530.840 birača s pravom glasa moći će birati 81 zastupnika sa 17 izbornih lista.

Izbore, desete po redu od uvođenja višestranačja i četvrte u neovisnoj Crnoj Gori, prati više od 2.607 promatrača, od toga oko 500 stranih.

Biračka mjesta bit će zatvorena u 20,00 sati, a prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni oko 21,00 sat.

Na svim dosadašnjim izborima uvjerljivu pobjedu je odnosila vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), aktualnog premijera Mila Đukanovića s koalicijskim partnerima.

Na ovim izborima, međutim, situacija je sasvim drugačija i vjerojatno neizvjesna do samog kraja, prije svega zbog jake oporbe, za koju vlast tvrdi da se financira iz Moskve i novcem ruskih, srpskih i crnogorskih tajkuna.

Tako će, pored Đukanovićeva DPS-a, na izborima ključnu ulogu imati dva oporbena saveza, Demokratski front (DF) i koalicija “Ključ”.

Čelnici oporbe su sa svojih skupova slali populističke poruke da će se, ukoliko dođu na vlast, obračunati sa sadašnjom vlašću i Đukanovićem te da će “vratiti tvornice radnicima”, od novca uzetog od tajkuna podići plaće i mirovine, osloboditi građane plaćanja struje i vode, poduzeti "svoj put" ka EU te organizirati referendum za prijem u NATO.

Prosrpska ili proruska oporba, kako nazivaju članice oporbenog Demokratskog fronta, ističe kako je Đukanović poslušnik zapada i EU te da je zbog politikantskih i osobnih razloga “zaratio” s Rusijom, na štetu građana Crne Gore. Oni zamjeraju čelnicima EU-a da navodno previše vjeruju Đukanoviću.

U slučaju poraza sadašnje koalicije na čelu s Đukanovićem analitičari očekuju potpuni zaokret u vanjskoj politiciove države, što bi moglo prouzročiti nove tenzije te upozoravaju da bi to moglo izazvati unutrašnju nestabilnost Crne Gore i proširenje krize na zemlje u susjedstvu.

Podsjetimo, Crna Gora je je do sada otvorila 24 poglavlja u pregovorima s EU, a dva privremeno zatvorila. U procesu pristupanju NATO savezu, Crna Gora je odmakla i više. U tijeku je potpisivanje pristupnog protokola članica NATO-a. Do sada je osam zemalja članica NATO-a ratificiralo protokol u nacionalnim parlamentima, a očekuje se da će početkom iduće godine taj proces biti završen.

 

M.M.