Provokacije, huškačka retorika i prosvjedne note iz Beograda stižu na dnevnoj bazi. Najnovije prosvjedne note službenog Beograda vezane su za ukidanja presude Branimiru Glavašu i otkrivanja spomenika Miri Barešiću u Dragama.

Predsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić, u jučerašnjem je istupu iznova pokazao stavove kakve je hrvatska javnost već čula od odvjetnika Ante Nobila u Munchenu, te od Milanovića, Mesića, Josipovića, Pupovca, Vesne i Zorana Pusića te mnogih drugih.

-Čovjeku osuđenom za terorizam oni dižu spomenik. I sad Srbijo - šuti. Evo šutimo, pustili smo vas, pokažite svoje pravo lice. Vratite se u 41., uživajte u svojim crnim odorama, košuljama - izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Srbijanski premijer istodobno Gavrila Principa smatra herojem a Mira Barešića teroristom.

-Poistovjećivanje Mire Barešića i Gavrila Principa bilo bi tragično da nije smiješno. Prosto - kao da živimo na nekom drugom planetu. Mnogi zaboravljaju da je Austrougarska vlast bila okupacijska - rekao je Vučić govoreći o Principu koji je u atentatu 1914. ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Nekadašnji najbliži suradnik Vojislava Šešelja, poput Stjepana Mesića, iznio je i razloge zbog kojih su Hrvati prihvatili Jugoslaviju, priznajući tako da je sav problem upravo u tom odnosu.

-Hrvati ušli u tu zajedničku državu da bi bili pobjednici, a ne da bi pripadali poraženoj nacističkoj strani - rekao je Vučić dodavši kako je "odjednom taj veleposlanik bio okupator".

Vučić teško podnosi činjenicu da je Hrvatska samostalna držaava i članica NATO saveza i EU-a, te stoga pokazuje konstantnu želju mješati se u unutarnje odnose.

-Naša je obveza da se ne suglasimo s politikom proglašavanja zločinaca za svece, proglašavanja terorista za heroje kojima treba podizati spomenike. Samo još nedostaje da Branimiru Glavašu podignu spomenik za života - rekao je Vučić.

Govoreći o obilježavanju dolazeće obljetnice oslobodilačke operacije Oluja iznova je Hrvatsku lažno optužio za "protjerivanje Srba sa svojih ognjišta".

-Unatoč slavlju koje se priprema u Hrvatskoj, to biti događaj koji će za Srbe i Srbiju zauvijek biti "jedan od najtužnijih događaja u povijesti jer su desetci tisuća krajiških Srba iz Hrvatske u par dana, -protjerani sa svojih stoljetnih ognjišta - istaknuo je Vučić.

Potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović poručila je kako se u Hrvatskoj kampanja za izbore bazira upravo na 'mržnji prema Srbiji'.

Reagiralo je i srbijansko ministarstvo vanjskih poslova. Podizanje spomenika ocijenilo je neprimjerenim i necivilizacijskim činom. Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova koje je izravno sudjelovalo u rehabilitaciji četničkog pokreta i Draže Mihajlovića od hrvatske Vlade očekuju da se "ogradi od veličanja Mira Barešića", te da se spomenik ukloni.

I Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore (MVPEI) uputilo je prosvjednu notu veleposlanstvu Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miri Barešiću u Dragama.

- Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore očekuje da će se Vlada RH ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslavenski i crnogorski diplomat - smatraju u MVPEI Crne Gore.

Iz MVPEI Republike Hrvatske poručili su kako uvredljive i provokativne note neće uopće primati niti uzimati u bilo kakvo razmatrenje.

Podsjetimo, Miro Barešić je 70-ih godina pokušao oteti jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj kako bi ga razmijenio za hrvatske političke zatvorenike. U razmjeni vatre ubio je jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića pa je osuđen na doživotni zatvor. Nakon što mu je kazna smanjena, otišao je u Paragvaj i stavio se na raspolaganje tamošnjoj vladi. Na svjetskom prvenstvu u karateu, održanom Oklahoma City-u, 1978., Barešić se pod lažnim imenom borio pod paragvajskom zastavom. Nakon što je u finalnoj borbi svladao Antu Nobila, Barešić je zahtjevao da se svira "Lijepa naša" i na službeni jarbol podigne hrvatska zastava, što je poraženi Ante Nobilo i tadašnje jugoslavensko izaslanstvo teško podnijelo.

Početkom Domovinskog rata i otvorene srbijanske agresije, vratio se u Hrvatsku kako bi se priključio obrani, no ubijen je u prvoj akciji u kontroverznim i nerazjašnjenim okolnostima.

 

M.M.