Dr. sci. Hrvoje Mandić, u ekskluzivnom razgovoru za HRsvijet, pojasnio je ulogu HVO-a uoči i tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, te istaknuo kako su odličja koje je predsjednik Zoran Milanović dodjelio gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a HRHB tek početak sagledavanja uloge HVO-a u Domovinskom ratu.

-U razdoblju koje je prethodilo povijesnoj pobjedi, zajedničkim snagama HV-a i HVO-a u razdoblju između studenog 1994. i konca srpnja 1995. Na prostoru zapadne Bosne izvedene su ključne vojne operacije koje su stvorile preduvjete za početak završne vojno-redarstvene operacije, operacije Oluja. Naravno, riječ je o operacijama Cincar, Zima, Skok 1 i Skok 2 te operaciji Ljeto 95., koje su dovele do ovladavanja obroncima Dinare, stavljanjem pod nadzor Glamoća i Grahova, što je u konačnici uzdrmalo poziciju Knina, tadašnjeg ključnog uporišta srpske pobune u Hrvatskoj, podsjeća Mandić.

Osvrnuo se i na temeljite diplomatske aktivnosti.

-Uz vojne uspjehe na terenu, povijesnoj pobjedi prethodile su temeljite vojne i diplomatske pripreme, uključujući i potpisivanje Splitskog sporazuma iz srpnja 1994. godine, na koji je bošnjački politički vrh pristao tek nakon tragedije koju je proživjela Srebrenica, te političkog i vojnog savezništvo sa SAD-om, koji je na sve načine nastojao dati svoj doprinos u završetku rata u BiH. S druge strane vodstvo pobunjenih Srba u Hrvatskoj, nije prepoznalo da im je plan Z4, ponuđen preko veleposlanika četiri velike sile, jedina slamka spasa.

Pridružio se čitavom nizu osoba koje smatraju da je odluka generala Gotovine o vojnom prodoru s Dinare, kojoj je prethodio cijeli niz vojnih operacija u zapadnoj Bosni, ključna za briljantan uspjeh Oluje.

-Odvjetnik generala Ante Gotovine, Luka Mišetić, ovih je dana u svojoj analizi iznova podsjetio da je ključnu ulogu u brzom slamanju srpskih snaga u Oluji imao munjeviti prodor 4. i 7. Gardijske brigade HV-a s Dinare prema Kninu, što je bio factor iznenađenja za koji se general Gotovina odlučio noć uoči početka Oluje. Isto to ranije su istaknuli i određeni svjedoci na Haškom sudu, koji su u svojim iskazima kazali kako vojni i politički vrh tadašnje Krajine ni u snu nije očekivao napad s Dinare, nego su očekivali napad iz pravca Hrvaca I Sinja, navodi Mandić.

Podsjetio je kako su tijekom operacije Oluja postrojbe HVO-a osiguravale bok 4. i 7. Gardijskoj brigade u prodoru prema Kninu.

-Da bi se osigurao bok snagama 4. i 7. Gardijske brigade u njihovom napredovanju prema Kninu, bilo je potrebno postaviti sustav aktivne obrane i onemogućiti mogući protuudar postrojbi Ratka Mladića iz pravca Mliništa, Šipova I Mrkonjić grada. U tom sustavu aktivne obrane od Grahova do Demirovca, sjeverno od Kupresa, bile su angažirane postrojbe iz sastava ZP Split (prostor od Grahova do zapadog djela Glamočkog polja), ZP Mostar (prostor od zapadog djela Glamočkog polja do padina planine Vitorog) ZP Tomislavgrad (od padina planine Vitorog do Demirovca) te tri gardijske brigade HVO-a i Specijalna policija MUP-a HRHB. To su crte dostignute u vrijeme operacije Ljeto 95. koje su u međuvremenu inžinjerijske uređene, zahvaljujući čemu je i onemogućeno nekoliko prodora srpskih snaga, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, iz pravca Mliništa, Šipova I Mrkonjić grada. Za to vrijeme postrojbe iz sastava ZP Orašje i 4 gardijska brigade branile su tzv. Oraški džep i početkom kolovoza slomile srpsku operaciju poznatu pod kodnim nazivom “Osveta 95”, navodi Mandić.

Osvrnuo se i na operacije Maestral i Južni potez koje su dovele do okončanja rata u BiH.

-Kao što je poznato, nakon uspješnog okončanja Oluje, zahvaljujući kojoj je došlo do deblokade Bihaća, nakon čega su se i postojbe iz sastava V. korpusa Armije BiH uključile u vojne operacije, Hrvatske su snage, uz sudjelovanje V. korpusa Armije BiH, provele i operacije Maestral I južni potez, kojim je Mladićeva soldateska potiznuta na prilaze Banja Luci, što je u konačnici dovelo do Daytonskog sporazuma i zaustavljanja rata u BiH, navodi Mandić

Istaknuvši povijesne činjenice koje govore o ulozi postrojbi HVO- a u stvaranju preduvjeta i provođenju vojno-redarstvene operacije Oluja, Mandić ističe da su Milanovićeva odličja početak ispravljanja ranijih nepravi i konačna potvrda doprinosu Hrvata iz BiH u Domovinskom ratu, konačnoj pobjedi ali i zaustavljanju rata u BiH.

- Shodno tome, odlikovanja, odnosno priznanja postrojbama HVO-a su značajna potvrda nedvojbenom doprinosu Hrvata Bosne i Hercegovine I HVO-a u obrani i stvaranju hrvatske države, a odluka državnog vrha je strateški čin za svaku pohvalu. Sintagma “strateški čin” u ovom kontekstu zapravo, između ostalog, podrazumijeva da je u Republici Hrvatskoj postignut konsenzus na državnoj razini po pitanju Hrvata u Bosni i Hercegovini čime se šalje pozitivna poruka Hrvatima u BiH kako će se u budućnosti Republika Hrvatska snažnije angažirati za zaštitu ustavnih prava Hrvata u BiH, obzirom da su, kako je povijest i pokazala, Hrvati ključan segment ne samo za opstanak Bosne i Hercegovine, nego I prirodno zaleđe za uski priobalni pojas juga Hrvatske, zaključio je Mandić.

 

M.J.