Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostujući u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" izjavila je kako vjeruje da će tržnice uskoro raditi.

- Tržnice koje su do sada radile redovno, ne mogu otvoriti sve svoje kapacitete. No uvjete je moguće zadovoljiti. Treba ograditi prostor, osigurati komunalne službe, kazala je.

Govoreći o odnosu prekupaca i proizvođača hrane kazala je da je bitno imati što manje posrednika u lancu opskrbe hranom.

- To je sigurnije, jamči veću svježinu proizvoda. Svakom ministarstvu poljoprivrede je do toga stalo. U lancu opskrbe hranom je primarna proizvodnja i najugroženija, zato smo i donijeli zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. No to ne znači da lanac opskrbe hranom može postojati i bez "prekupaca", i bez prerađivača, posrednika i trgovaca. Nama je u interesu, a i u skladu s novom strategijom "Od polja do stola" u EU, a koju dijelom RH već i primjenjuje, da je broj posrednika što manji i da potrošači dobivaju što svježije i što kvalitetnije proizvode.

Hrvatska poljoprivreda ima sjajne potencijale i o tome se priča desetljećima, naglašava ministrica poljoprivrede. Smatra da se to ne može pretvoriti u stvarnost "ako se ne služimo podacima i ako ponavljamo stare pogreške", istaknula je.

Navodi da je vrlo bitno zaštititi domaću proizvodnju.

- Treba jačati i otpornost na klimatske promjene, da nam sezona ili količina voća ne ovisi samo o tome je li bila elementarna nepogoda. Na tome trebamo dati još veći doprinos, dodaje.

Šteta u poljoprivredi uzrokovana koronavirusom još nije projicirana.

- Rekla bih da ti podaci nisu iznimno zabrinjavajući.  Što se tiče ribarskog sektora, kada su im falili važni kanali prodaje, onda smo se izborili za druge kanale poput prodaje brodova. Na dnevnoj bazi smo mijenjali pravilnike kako bismo im mogli omogućiti prodaju, kazala je ministrica.

Bilo je riječi među ostalim i o konkurentnosti hrvatskih proizvoda, programu ruralnog razvoja, kupovonoj moći građana u Hrvatskoj.

 

M.M.