Izbori novog vodstva HDZ-a, predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika održat će se 15. ožujka, izjavio je glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a.


- Vodstvo će biti birano izravno, po načelu jedan član, jedan glas. Kandidati za predsjednika i zamjenika HDZ-a morat će do 15 dana prije izbora prikupiti 5% potpisa članova stranke, a potpredsjednici 3% glasova, rekao je Jandroković, dodajući da će izbori biti raspisani 7. veljače.

Naveo je kako na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a nije bilo riječi o konkretnim kandidatima.

- Čeka nas više od tri i pol mjeseca kontinuiranog procesa izbora, prvi puta u povijesti HDZ-a izravno biramo s više kandidata i predsjednika i zamjenika i potpredsjednike, dakle bit će vrlo zanimljivo. Što se mene tiče kao glavnog tajnika na meni je da osiguram da taj proces bude transparentan i demokratski, rekao je glavni tajnik HDZ-a.

O samom procesu izbora u HDZ-u govorila je Sunčana Glavak, članica predsjedništva stranke i savjetnica predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te eurozastupnica.

Na pitanje koliko je bitno da procesi budu otvoreni, transparentni Glavak je rekla da je to govorio i predsjednik stranke Andrej Plenković.

-  O tome je govorio prvo na sjednici predsjedništva, a potom i na sjednici Nacionalnog vijeća i aktualni i budući predsjednik HDZ-a, uvjerena sam, Andrej Plenković, da procesi moraju biti demokratski i transparentni. Glavno tajništvo dobit će zadatak za provođenje procesa unutarstranačkih izbora i da sve stranačke prostorije i sva infrastruktura bude pod jednakim uvjetima dostupna apsolutno svima, rekla je.

- Po prvi puta HDZ birat će po principu jedan član jedan glas. Izborni procesi trebali bi početi 7. veljače i završiti 16. svibnja, a 15. ožujka bit će prvi krug, a ako bude potrebe drugi krug 22. ožujka, za predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika. Ranije smo imali šest, a izmjenom statuta bit će po novim pravilima četiri potpredsjednika stranke, dodala je.

- Svima je u interesu, zajednički je cilj, da HDZ nakon unutarstranačkih izbora bude jedinstven, da svi zajedno izađemo na parlamentarne izbore i uvjerena sam u još jedan četverogodišnji mandat još snažnijeg HDZ-a, naglasila je Glavak.

Dodala je da se trenutačno barata s brojkom od 208.000 do 210.000 članova HDZ-a te će za predsjednika stranke biti potrebno prikupiti oko 10.400 potpisa.

- Razgovarali smo o tzv. ženskoj kvoti, međutim vidjet ćemo koliko će biti prostora, što ćemo se dogovoriti jer o tome treba malo promisliti. Naravno, da svaki član HDZ-a, bez obzira na svoj spol ima pravi birati i biti biran, istaknuti kandidaturu, a o tome, kao što sam rekla, bit će još riječi, zaključila je Glavak.

M.M.