Dragi prijatelji, dragi svi, hvala vam! Hvala svima koji su glasali za mene i koji nisu glasali za mene. Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat. Ratovi su gotovi. Idemo u civiliziranu građansku utakmicu, u kojoj neka pobijedi bolji. Vjerujem da sam taj bolji - ja, poručio je Zoran Milanović koji je u prvom krugu osvojio 29,57 posto glasova i u drugi krug ide s Kolindom Grabar-Kitarović koja je osvojila 26,65 posto. 

- Hrvatska je dovoljno podijeljena oko nebitnih stvari oko kojih se možemo složiti samo ako razgovaramo. U ova dva tjedna koja su pred nama borit ću se da na izbore nagovorim svakoga kome je hrvatski interes u prvom planu. Da budemo dobra, solidarna zajednica građana - svih ljudi koji žive u Hrvatskoj, svih onih koji su različiti, ali jednaki. Želim zemlju jednakih, kazao je Zoran Milanović.

Dodao je kako vjeruje u pobjedu.

-Nikakve gorčine i straha u meni nema, kazao je.

 Naglasio je kako će njegov zadatak biti da se jednako obraća svima - i onima koji će ga podržati i onima "pod navodnicima drugima".

-U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i nitko ne smije biti zapostavljen. Ne redi se o "praznom zajedništvu", nego pristupiti svakome kao prema čovjeku i "osobi s jednakim pravima, kao prema sudionicima na zajedničkom putu hrvatskih ljudi, Hrvata i svih građana - prema sreći". "Imate pravo na sreću i na miran život", poručio je. 

Tvrdi da će biti pravobranitelj i "vjerski zagovaratelj Ustava".

- Onog trena kad, uz povjerenje hrvatskih građana, budem izabran za hrvatskog predsjednika, svaka moja lojalnost prema ičemu drugom osim prema hrvatskom Ustavu prestaje. Bit ću pravobranitelj i bit ću vjerski zagovaratelj tog Ustava. I to je sve. To je moja država, ali država nisam ja, i to je vjera od koje ne odstupam. Za politiku punu sadržaja i smisla kao plemenit i uzvišen poziv, za sretnu i uspješnu Hrvatsku, živjela Hrvatska!, zaključio je svoj govor Milanović.

Zoran Milanović relativni je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora s 29,55 posto odnosno 562.779 glasova, a u drugi krug 5. siječnja ulazi i Kolinda Grabar-Kitarović s 26,65 posto odnosno 507.626 glasova.

Miroslav Škoro imao je 24,45 posto potpore, odnosno 465.703 glasova

 

M.M.