Vrdoljakov HNS i dalje nastavlja svojatati obrazovanje. Tako, predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić danas poručujeda će HNS napustiti Vladu , ako se premijer zahvali ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

Istaknuo je da ministrica Divjak ima punu podršku HNS-a, koji je ušao u koaliciju zbog provedbe obrazovne reforme.

-Reforma je u školama i ja tu ne vidim da bi itko imao dvojbu oko toga. U kriznim situacijama uvijek svi traže krivca, a ministrica Divjak i HNS su jedino krivi što je reforma u školama. Što se tiče njezine pozicije, ona je stabilna i to nije problem, istaknuo je.

Na pitanje je li HNS spreman ostati u Vladi ako premijer zahvali ministrici Divjak na suradnji, uzvratio je kako je HNS stvorio platformu za reformu obrazovanja.

-HNS i dalje čvrsto stoji, i stajat će, uz ministricu. Bilo bi čudno da jedan premijer smijeni najuspješnijeg ministra u svojoj Vladi smjeni. Ako se premijer zahvali ministrici Divjak, zahvalio se i HNS-u na suradnji, rekao je Batinić.

Istaknuo je da nada još nije izgubljena, te da je dijalog jedino rješenje.

Nadam se da će poziv uslijediti i da će se razgovarati, jer na ovakav način svi gubimo, prvenstveno oni kojima je škola najpotrebnija, a to su naša djeca. Ali jednako tako s ovakvim štrajkom gube i učitelji, komentirao je Batinić rezultate sindikalnog referenduma.

Plenković: Od početka štrajk u školama ima neobične konotacije

Istodobno, predsjednik Vlade Andrej Plenković je, nakon neuspješnog razgovora sa sindikalnim predstavnicima kazao kako od početka štrajk u školama ima neobične konotacije.

-Ja mogu sad samo apeliratio na nekakav razum i ratio. Ja mislim da od početka štrajk u školama ima neobične konotacije. On se odnosi na djecu i na djecu su svi najosjetljiviji, istaknuo je Plenković.

Ističe kako će se i dalje tražiti rješenje za okončanje štrajka.

-Što se tiče Vlade. Ako ima jedna Vlada koja je učinila puno iskoraka u svim sferama društva, to je ova. Mi vodimo toliko odgovornu politiku da ne želim reći na kraju mandata ostavljam vam ove minuse”, rekao je premijer.

Upozorio je na zamku nerazumnog, neracionalnog zaduživanja.

-Ako krenem putem nerazumnog, neracionalnog zaduživanja i trošenja više nego što imamo, u svim segmentima ćemo osjetiti korake unazad. Ako promijenim trend, neće biti dobro ni za koga. Rješenje koje smo ponudili je po mom sudu bilo jako dobro. Ljudi koji su bili na sastanku, mislim da su imali osjećaj da mogu vjerovati ovoj Vladi”.

M.M.