Tijekom današnjeg zasjedanja Vlade, premijer Andrej Plenković u uvodnoj se riječi osvrnuo na predstojeći Dan sjećanja za žrtve svih totalitarnih režima, istaknuvši da je nedvosmislena osuda tih nedemokratskih sustava i educiranje svih generacija, a pogotovo mladih o zločinima tih režima najmanje što se može učiniti u spomen žrtvama.

-Nedvosmislena osuda masovnih kršenja ljudskih prava, njihovo znanstveno istraživanje, dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum je demokratskog identiteta moderne Hrvatske i stoga je adekvatno suočavanje s prošlošću, koje uključuje pijetet i satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima, otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, nužno za usredotočeno sučeljavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti, istaknuo je Plenković.

Kako neslužbeno doznajemo, ministar Gordan Grlić Radman biti će izaslanik predsjednika Vlade na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma, na Groblju mira na Bilima kod Mostara, u subotu 24. kolovoza. Izaslanik predsjednika Sabora bit će saborski zastupnik, Božo Ljubić.

 

M.M.